latinica  ћирилица
07/02/2018 |  16:22 ⇒ 16:49 | Autor: RTRS

Ruzmarin štiti mozak

Ruzmarinova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih usljed oštećenja koje su izazvali slobodni radikali.
Ruzmarin (Foto: Shutterstock) -
Ruzmarin (Foto: Shutterstock)

Ruzmarin nije samo začinska biljka koja daje poseban ukus jelima, već i zaštitnik mozga. Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih usljed oštećenja koje su izazvali slobodni radikali. Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim djelovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Anđelesu i Јapanu.

U eksperimentima koje su izvodili dr Takumi Satoha u Јapanu i dr Stjuart Lipton u Los Anđelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadajući ih umjesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani. Na taj način on preuzima ulogu aktivnog lijeka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte.

Djeluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gdje se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma. U ovoj istraživačkoj avanturi možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lijekovi sa ljekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.

Izvor: aAencije