latinica  ћирилица
14/02/2018 |  15:21 | Autor: RTRS

Mihajlović: Rekonstrukcija pruge Beograd-Zagreb mogla bi da počne 2019. godine

Rekonstrukcija pruge Beograd-Zagreb mogla bi da počne u 2019. godini, a vrijednost radova u Srbiji je 250 miliona evra, rekla je danas ministar građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović.
Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović - Foto: SRNA
Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana MihajlovićFoto: SRNA

Mihajlovićeva je rekla da će se ove godine raditi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije, a da bi protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije pruge trebalo da bude potpisan u narednih mjesec dana, ako se hrvatski ministar zadužen za saobraćaj odazove pozivu i dođe u Beograd.

"Pruga Beograd-Zagreb je još jedan od načina da se povežemo sa regionom. Srbija je inicirala projekte u železničkoj i putnoj infrastrukturi za povezivanje sa okolnim zemljama, gde već nisu bili pokrenuti projekti, kao što je i povezivanje auto-putem Beograda i Sarajeva", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Beogradu.

Navodeći da se trenutno vozom od Beograda do Zagreba putuje oko sedam časova, Mihajlovićeva je istakla da je sa strane Srbije već rekonstruisan dio pruge ka Šidu i da treba završiti projektno-tehničku dokumentaciju.

"Pripremićemo i aplicirati ka EU fondovima da bismo zajedno realizovali taj projekat", rekla je Mihajlovićeva i dodala da će Hrvatska na svom dijelu morati mnogo više da rekonstruiše prugu, nego Srbija.

Pruga Beograd-Zagreb duga je 412 kilometara i dio je željezničkog Koridora 10.

Dio pruge kroz Srbiju dug je 116 kilometara i planirana je rekonstrukcija oba kolosijeka na cijeloj dionici Golubinci-Šid, odnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dijela od Rume do Šida.

Izvor: SRNA