latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:03 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Počasna paljba na Kalemegdanu, Niškoj i Petrovaradinskoj tvrđavi

Povodom obeležavanja 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije, danas je na Savskoj terasi na Kalemegdanu izvršena počasna paljba sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa u skladu sa naređenjem koje je tim povodom dao predsjednik Republike Srbije. Počasna paljba izvedena je istovremeno i na Niškoj i Petrovaradinskoj tvrđavi.
Novi Sad: Počasna artiljerijska paljba - Foto: SRNA
Novi Sad: Počasna artiljerijska paljbaFoto: SRNA

Paljbi koju je izveo gardijski bataljon Vojske Srbije prisustvovali su brojni građani. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Sretenje - Dan državnosti Srbije, ističući da je u srpskoj istoriji ovaj dan od posebnog značaja, prevashodno zbog želje srpskog naroda da stvori modernu srpsku državu i trajan je izvor i nadahnuće budućim pokolenjima.

Ove godine, počasna artiljerijska paljba izvedena je istovremeno, u 16 časova, na Kalemegdanu, Niškoj tvrđavi i Petrovaradinskoj tvrđavi.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naveo je da je prvi put u modernoj istoriji Srbije počasna paljba povodom Dana državnosti, po naredbi predsjednika Republike, izvedena u tri grada - Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

- U simboličkom smislu time smo danas pokazali državno jedinstvo i zajedništvo - rekao je Mirović novinarima.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je današnji dan još jedna prilika da se odužimo precima.

- Dan državnosti je prilika da se odužimo precima koji su nam ostavili slobodu i koji su nas zavjetovali da se borimo za modernu i razvijenu Srbiju, ali i da se borimo za našu djecu i djecu naše djece - rekao je Vučević.

Komandant Prve brigade Kopnene vojske Srbije Željko Petrović kaže da je počasna paljba povodom Dana državnosti Srbije uvod u početak obilježavanja 100 godina od oslobođenja Srbije u Prvom svjetskom ratu.

Počasnu paljbu izveli su pripadnici Gardijske brigade Vojske Srbije sa platoa Tvrđave ispred Muzeja grada Novog Sada.

Dan državnosti slavi se u znak sjećanja na 15. februar 1835. godine kada je donesen Sretenjski ustav, prvi najviši zakonodavni akt tadašnje Knjaževine Srbije.

Izvor: SRNA/RTS