latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:14 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Manje stradalih i povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama

Direktor Republičke agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović rekao je da u Srpskoj tri godine zaredom evidentirano smanjenje broja poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, pa je tako i prošla godina bila mnogo povoljnija nego 2016. Naveo je da su najopasnije dionice na putevima u Srpskoj mjesta Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta.
Saobraćajka u Banjaluci - Foto: nezavisne novine
Saobraćajka u BanjaluciFoto: nezavisne novine

On je naveo da su Putevi Republike Srpske dostavili prvi izvještaj o identifikaciji opasnih mjesta, urađen 2016. godine, prema kojem je identifikovano devet "crnih tačaka".

"Prema tom izvještaju, po težini i posljedicama najopasnija mjesta su bila Piljagići na putu Banjaluka-Prijedor, zatim Tutnjevac na putu Klašnice-Prnjavor i Pale-Sokolac-Ljubogošta", rekao je Radović.

Putevi Republike Srpske su prošle godine uradili analizu 150 kilometara najopasnijih dionica, a ta mjesta će biti obilježena, a nakon toga otklonjeni uzroci saobraćajnih nezgoda.

"Iz Puteva imamo informaciju da će prva mjesta gdje će se to raditi biti na lokacijama Piljagići, Tutnjevac i Ljubogošta", naveo je Radović.

Reakao je da je jedan od zaključaka današnje sjednice Savjeta to da se posebna pažnja obrati na stručni nadzor nad asfaltiranjem, budući da je veći broj saobraćajnih nezgoda u kojima u krivinama vozila slijeću sa kolovoza. 

Kkonstatovano je i da u prošloj godini na dionicama autoputeva u Republici Srpskoj nije bilo poginulih, te da je teže povrijeđeno jedno lice.

Radović je rekao da podržava rad Inspektorata i rješenje koje je donio u vezi sa naplatnim kućicama u Glamočanima, navodeći da je smisao tog rješenja otklanjanje opasnih mjesta i svega što negativno utiče na bezbjednost saobraćaja.

On je istakao da će radi unapređenja rada MUP-a biti nabavljena dva dual radara za mjerenje brzine kretanja vozila bez prisustva policije, dva radara "presretača" i oprema za unapređenje informacionog sistema za bržu obradu prekršajnih naloga.

Podsjetivši da je Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske od 1. januara punopravni član Evropskog Savjeta za bezbjednost saobraćaja, Radović je rekao da će predstavnici Agencije 19. i 20. februara u Briselu učestvovati na prvom sastanku Glavnog vijeća Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja u ovoj godini.

Član Savjeta Krsto Lipovac rekao je da je u prošloj godini za 11 odsto manji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj. Naveo je da su i dalje najugroženije grupe u saobraćaju mladi između 18 i 21 godine i od 21 do 30 godina, a sve više i ljudi stariji od 60 godina, posebno među poginulima.

Lipovac je naglasio da je na današnjoj sjednici Savjeta više pažnje posvećeno osposobljavanju kandidata za vozače, dodavši da se analizira cijeli koncept njihovog osposobljavanja i polaganja vozačkih ispita, da bi problemi bili prepoznati i pokrenute aktivnosti za njihovo prevazilaženje.

Izvor: SRNA