latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:25 ⇒ 21:53 | Autor: RTRS

Ne stišava se bura zbog Mektićeve izjave (VIDEO)

Ne stišava se bura koju je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izazvao izjavom da Srbi treba da priznaju genocid u Srebrenici i prođu katarzu. Iz Srpske i dalje osude, ali i poruka Mektiću da ne može biti legitimni predstavnik Republike Srpske.
Mektić za Večernji - Foto: RTRS
Mektić za VečernjiFoto: RTRS

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske najoštrije osuđuje izjavu kojom, smatraju, Mektić utiče na ocjenu proteklog rata kako to odgovara Bošnjacima i nekim međunarodnim krugovima. Žale zbog zločina u Srebrenici i pitaju zar su Srbi ubijeni u Podrinju manje važni. Da je riječ o zločinu, a ne o genocidu, ponavljaju i iz Boračke organizacije.

- Danas neki, koji su se tek sjetili da se to desilo, hoće da drže lekcije nekome šta i kako treba da se kaže. Maltene da nam napišu - kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

O događajima u Srebrenici, dilemu nema ratni general Policije Republike Srpske Tomislav Kovač. Upozorava- prihvatimo li kvalifikaciju genocida i kolektivnu odgovornost, više neće biti Republike Srpske.

- Neshvatljivo je da je SDS, u čije ime smo vršili vlast u ratu i u vrijeme srebreničkih događaja, usvojila pokajnički sistem kojim prihvata sve što joj "naturaju", da bi na takav način dobila kredibilitet svog političkog djelovanja - kaže Kovač.

SNSD je kategoričan- Dragan Mektić ne može biti legitimni predstavnik Srpske. Njegova izjava o Srebrenici, smatraju, odaje poslušnost i podaništvo.

- Vrlo je jasno da predstavnici Republike Srpske u organima na nivou BiH nemaju legitimitet i da građani iza njih sigurno ne stoje, jer se ponašaju kao beskičmenjaci, slušaju tuđe instrukcije, nemaju svoj stav i takva politika će na sljedećim izborima biti kažnjena - smatra generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović. 

Marko Vidaković, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kaže da je stavljanje Srebrenice u kontekst Holokausta i nacističke Njemačke jako opasno i da može imati dalekosežne posljedice, ne samo za "nas iz Republike Srpske nego i za Srbe u BiH i van nje".

Dok na intervju za Večernji list izdanje za BiH, stižu brojna reagovanja, Dragan Mektić je na službenom putu, u Saudijskoj Arabiji. SDS se danas nije oglašavao, a podsjećamo da je lider SDS i dio stranke stao u njegovu odbranu. Za razliku od dijela stranačkih kolega koji smatraju da Mektić nema pravo da komentariše Srebrenicu.