latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:45 ⇒ 15/02/2018 | 08:49 | Autor: RTRS

Policija nabavlja puške uz saglasnost nadležnih institucija BiH (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo je saglasnost svih nadležnih institucija na nivou BiH za nabavku naoružanja, poručio je ministar Dragan Lukač.
Dan Republike-parada (arhiv) - Foto: RTRS
Dan Republike-parada (arhiv)Foto: RTRS

Oružje, vrijednosti 960.000 dolara, biće nabavljeno od proizvođača Zastava u skladu sa planom i programom rada MUP-a.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić tvrdi da nije obaviješten o nabavci oružja i da će o tome tražiti informaciju nadležnih.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik i danas poručuje da sve je urađeno legitimno i da nije riječ ni o kakvoj militarizaciji.

MUP-u Srpske će u martu biti isporučeno 2.500 automatskih pušaka i dugih cijevi i nijedna puška neće biti prekobrojna, poručuje Lukač. Pripadnici policije, kaže, imaju zakonsko pravo na to. Do sada je korišćen jedan broj pušaka iz proteklog rata, neadekvatnih za policijsku namjenu. Tome svjedoči i teroristički napad u Zvorniku od prije tri godine- policajac Dragan Đurić, braneći svoj život koristio je pištolj star 30 godina, koji je prilikom pucanja zakazao.

- Nikada više nećemo dozvoliti da pripadnici MUP-a, naši policajci koji treba da štite i svoj život i živote svojih kolega i građana, ne mogu adekvatno da se odbrane i svoja ovlaštenja sprovedu u skladu sa zakonskim propisima - kaže Lukač.

Predsjednik Republike kaže da je to dokaz da policija Srpske djeluje u specifičnim okolnostima, gdje je izraženo okupljanje islamskog fanatizma, zbog čega mora imati adekvatnu opremu. Dodik ističe da je 2.500 pušaka nabavljeno putem tendera i da ima odobrenje organa BiH.

Predsjednik Srpske je podsjetio ja Međunarodna zajednica čak 20 godina nije dozvolila obnovu i opremanje Policije, zbog čega je jednu dugu cijev dužilo 10 pripadnika.

- Policija Republike Srpske, kao zakonit i ustavan organ Republike Srpske, ima pravo da bude opremljena kao što je opremljena policija Hrvatske, Njemačke i bilo koja druga policija. Ništa izvan takvih standarda nismo radili, sve je legalno i legitimno, a spekulacije ostaju spekulantima i to ne možete umanjiti - kategoričan je predsjednik.

Iako nabavka oružja za MUP Srpske ima odobrenje bh. institucija, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić tvrdi da ne zna za to, zbog čega najavljuje da će tražiti informaciju da li je to u skladu sa standardima naoružavanja i nabavci oružja za BiH.

- Nisam znao za tokove nabavljanje tog oružja, takva stvar nije bila na Savjetu ministara, niti je Savjet ministara kao institucija o tome odlučivao. Mislim da je u BiH svaka nabavka oružja, pogotovo u količinama u kojima sada to radi MUP Republike Srpske, nešto što zabrinjava sve građane. Imajući u vidu našu prošlost, zaista treba na najadekvatniji način obrazložiti razloge nabavljanja tako velike količine automatskih pušaka i dugih cijevi - kaže Zvizdić.

Kao što je legitimno pravo MUP-a da nabavlja opremu, legitimno je i da se obučava za Ustavom predviđeni posao, poručuju iz Srpske. Ministar Lukač istakao je da niko do ruskih specijalaca ili operativaca neće učestvovati u obuci specijalnih jedinica, niti bilo kojih drugih pripadnika MUP-a. Policija je, kaže, i do sada radila obuku svojih pripadnika uglavnom sa američkim specijalnim jedinicama.