latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:52 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Srpska među deset najperspektivnijih regija- šta ova titula donosi? (VIDEO)

Republika Srpska jedna je od deset malih regija budućnosti za ovu i narednu godinu, kada je riječ o strategiji stranih ulaganja. Prijedor, Zvornik i Bijeljina u svojim kategorijama su među najpovoljnijim gradovima za pokretanje biznisa. Prema rangiranju servisa uglednog britanskog Fajnenšel tajmsa stojimo odlično, ali opet, prema broju stranih ulaganja, nikako da uhvatimo zamah.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Na devetom od deset mjesta i u društvu regiona Helsinkija, Ajndhovena, ali i Niša i Zapadne Hercegovine - Republika Srpska jedna je regija budućnosti za strana ulaganja prema listi FDI intelidžens portala, pohvalilo se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. Sve to dobar je dodatni signal potencijalnim investitorima, ali i nada da će ih u odnosu na prethodne godine biti više.

Nadam se da će i ovo priznanje koje je Republika Srpska dobila doprinijeti da trend ulaganja krene uzlaznom putanjom. Ono što ima pozitivan trend jeste broj novoosnovanih privrednih društava sa stranim kapitalom - kaže resorni ministar Zlatan Klokić.

Ipak, strana ulaganja bilježe pad, upozoravaju i u Privrednoj komori Srpske. Konačno popravljanje imidža Srpske pozdravljaju, kao i izjednačavanje stranih sa domaćim ulagačima. Elektroenergetki sektor i prerađivačka industrija stranim ulagačima su najinteresantnije oblasti. Ipak, pravni okvir, politička situacija, ali i nameti često su odlučujući faktor.

- Ono na čemu Privredna komora Republike Srpske insistira već godinama unazad, je da se smanje i poreska i neporeska izdvajanja jer je njih, prema posljednjoj informaciji iz registra parafiskalnih nameta, 365 u Republici Srpskoj, a predstavljaju opterećenje privredi - kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore.

Da je namete u svrhu privrednog zamaha neophodno korigovati stav je i ekonomista. Goran Radivojac smatra da u takvom koraku treba biti i mudar. Kao primjer navodi Makedoniju koja je namete značajno smanjila, i u odnosu na zemlje regije, pružila gotovo najjednostavnije procedure potencijalnim investitorima, ali nije doživjela očekivani rast.

S druge strane, Srbija, koju naziva hit destinacijom za investitore, mogla bi biti dobar oslonac i zbog specijalnih i paralelnih veza koje imamo. Napominje da je u svakom slučaju, prije toga, neophodno je pojednostaviti procedure.

- Zemljišne knjige i uopšte pitanje imovine i pravne zaštite je nešto što hitno moramo prilagoditi sistemu u Evropskoj uniji i investitori će na neki način sami po sebi doći. Njihov prevashodni interes je ostvarivanje profita - kaže Radivojac.

Radivojac smatra da Republika Srpska u svakom slučaju ima šansu i u tome što tržište Evropske unije vodi bitku sa prezasićenošću i nedostatkom radne snage. Potencijal je, tvrdi, i to što smo Evropi najbliži region. Ali, ništa se samo neće desiti, pa ni privredni zamah.