latinica  ћирилица
14/02/2018 |  19:14 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Hercegovci obišli vinograde, očekuju rodnu godinu (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetog Trifuna. zaštitnika mnogih zanata, vinara i vinogradara. Običaj je da se na današnji dan obilaze vinogradi, čokoti zalivaju vinom i počinje obrezivati loza. Tako je bilo i u našoj Hercegovini.
Trebinje, vinogradari - Foto: RTRS
Trebinje, vinogradariFoto: RTRS

U Trebinju, po tradiciji, simboličnim orezivanjem loze, vinogradari počinju ovogodišnju sezonu radova u vinogradima, uz vjeru da će Sveti Trifun štititi njihove zasade.

Iako se po običaju na Trifundan počinje sa orezivanjem loze, trebinjski vinogradari su zbog obimnog posla i povoljnih vremenskih uslova već orezali više od 60 odsto čokota.

- Božiji plodovi su grožđe, a od grožđa mi pravimo vrhunska vina i destilate koji nose dubok pečat ove naše hercegovačke kršne zemlje - kaže Radovan Vukoje iz vinarije Vukoje.

Običaj je da se čokoti polivaju najboljim prošlogodišnjim vinom kako bi sljedeća berba bila što bolja i berićetnija. Vjeruje se da se na taj način vinogradu vraća snaga poslije duge zime. Vinogradari se nadaju da će nova sezona biti jednako uspješna kao prošlogodišnja.

- Koliko naši vinogradi daju dobrog grožđa, toliko ćemo napraviti i dobrog vina - kaže Vukoje.

Dragan Anđelić iz vinarije Anđelić nada se dobroj godini.

- Rijetko imamo loše godine. Naravno, uradili smo sve što je sa naše strane - dodaje Anđelić.

Prema narodnim vjerovanjima, sa dolaskom Trifundana počinje buđenje prirode i najavljuje se dolazak proljeća. Zato je baš ovaj dan i praznik ljubavi. Širom svijeta 14. februar slave svi zaljubljeni. A kako su ljubav i vino iz iste priče onda i ne čudi što se praznuju istog dana.