X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
14/02/2018 |  20:53 | Izvor: RTRS

Obilježen 100. rođendan profesorke Smilje Avramov

Na Pravnom fakultetu u Beogradu danas je, povodom 100. rođendana profesorke Smilje Avramov, doajena Međunarodnog javnog prava, održan svečani skup kojem su prisustvovali profesori tog fakulteta, predstavnici advokature, komore, ali i bivši i sadašnji studenti prava.
Smilja Avramov - Foto: Novosti.rs
Smilja AvramovFoto: Novosti.rs

Svečani skup je otvorio dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, koji je istakao da će profesorka Avramov sutrašnji 100. rođendan obilježiti u amfiteatru u kojem je godinama predavala.

"Upitao sam profesorku da li se osjeća ovdej kao i nekad kada je predavala, a ona mi odgovorila - Јoš i mnogo bolje", kaže Avramović.

On je profesorki zahvalio za sve ono što je učinila za Pravni fakultet, navodeći da je Smilja Avramov postala znak raspoznavanja tog fakulteta.

"Profesorka je ostavila dubok trag na desetine generacija, izvela više desetina doktora nauka, magistara, stvorila jedan čitav tim mladih istraživača u oblasti međunarodnog prava", ukazao je Avramović.

Јubilarnom rođendanu profesorke Smilje Avramov prisustvovao je i predsjednik Međunarodne slovenske akademije Sergej Baburin, od koga je na poklon dobila džezvu za kuvanje kafe.

Na svečanosti u amfiteatru Pravnog fakulteta, profesorki Avramov je prenesena poruka od generala Ratka Mladića iz Haškog tribunala, koji joj je čestitao rođendan, prenose beogradski mediji.

Smilja Avramov je rođena 15. febraura 1918. godine u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1947. godine, a doktorirala na Pravnom fakultetu u Beogradu 1950. godine.

Usavršavala se i u Londonu, kao i na američkim univerzitetima Harvard i Kolumbija.

Kao redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila je u periodu od 1948. do 1985. godine, a po pozivu je predavala na vodećim univerzitetima širom Azije, Evrope i Amerike.

Godinama je bila predsjednik Svjetskog udruženja za međunarodno pravo, predsjednik Svjetske konfederacije za mir i razoružanje, član Izvršnog odbora Udruženja pravnika svijeta za borbu protiv nuklearnog naoružanja, član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Vijetamu. Osnivač je Odbora za zaštitu srpskog naroda od Haškog tribunala.

Izvor: SRNA