latinica  ћирилица
14/02/2018 |  21:17 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Izetbegović: Ozbiljno shvatiti aktivnosti formiranja paravojnih formacija

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da Predsjedništvo te stranke osuđuje antibošnjačku kampanju koju vode pojedini politički akteri u BiH i regionu i poručuje da se "Bošnjaci nikada neće odreći svojih civilizacijskih dostignuća".
Bakir Izetbegović - Foto: Anadolija
Bakir IzetbegovićFoto: Anadolija

On je dodao da se informacije o formiranju paravojnih formacija trebaju ozbiljno shvatiti.

Izetbegović je naveo da je namjera te kampanje da Bošnjaci budu prikazani u negativnom svjetlu, te da se izvrši pritisak na njih i njihove lidere.

On je rekao da je zatraženo da domaće institucije i međunarodna zajednica ozbiljno shvate, kako je istakao "aktivnosti naoružavanja Republike Srpske i formiranja paravojnih formacija".

"Dajemo punu podršku Ramizu Salkiću za borbu za ravnopravnost Bošnjaka u Republici Srpskoj, kao i svih naroda i građana BiH", kaže Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo SDA pozdravlja donošenje nove strategije Evropske komisije koja šalje jasnu poruku da je budućnost zapadnog Balkana u EU i da BiH do 2025. godine može sustići zemlje koje su ispred nje, te čestitao Savjetu ministara za usvajanje Upitnika koji će biti predat 28. februara predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Јunkeru.

Izetbegović je naveo da je zatraženo od Savjeta ministara i entiteta da izvrše inspekcijske provjere formiranja cijena nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja Zakona o akcizama jer postoje ozbiljne sumnje da je zakon zloupotrijebljen da bi se povećale cijene više od nužnog.

On je rekao da Predsjedništvo SDA traži da se OHR uključi u aktivno pronalaženje rješenja za status Doma naroda, prenose federalni mediji.

Izvor: SRNA