latinica  ћирилица
14/02/2018 |  21:32 ⇒ 22:05 | Autor: RTRS

Dodjela odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić navodi da, dodjelom odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti, Srbija - slaveći laureate - proslavlja sebe i svoju budućnost.
Dodjela odlikovanja povodom Dana državnosti Republike Srbije - Foto: RTS
Dodjela odlikovanja povodom Dana državnosti Republike SrbijeFoto: RTS

 Zbog svojih djela, ove godine odlikovane su 22 osobe, institucije, udruženja kao i tri strana državljanina.

"Isticanjem pojedinaca, pokazujemo pravi put i pravimo sistem vrijednosti kojem težimo. Među nagrađenima ima onih koji su čitav život posvetili napretku i građenju Srbije", naglasio je Vučić.

Odlikovanja su uručena glumcima, pjevačima, akademicima, nekolicini stranaca i institucijama, a obrazloženje za dobijanje ordena izložio je dekan Pravnog fakulteta i predsjednik Komisije za odlikovanja Sima Avramović.

Ordenom su odlikovani: Univerzitet u Beogradu – Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena, Narodno pozorište u Beogradu – Sretenjski orden prvog stepena, Centar za porodični smještaj i usvojenje "Miloševac" – Sretenjski orden prvog stepena, Ansambl narodnih igara i pjesama Srbije "Kolo" – Orden Karađorđeve zvijezde drugog stepena.

Ordenje je uručeni i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Geološkom zavodu Srbije, Savezu udruženja boraca NOR-a Srbije (1941–1945. i 1999), Savezu inženjera i tehničara Srbije, Milanu Stevoviću...

Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan Milan S. Vujović.

Zlatnim medaljama za zasluge odlikovani su prof. dr Dejan Ilić, Katarina Dešić, akademik Svetomir Arsić Basara, prof. dr Miodrag Živković, Rada Đuričin, Marko Nikolić i posthumno Milivoje Mića Marković i Predrag Cune Gojković.

"Želim da zahvalim ne samo zbog ovde prisutnih nego u ime svih onih koji su nama pomogli da do svojih rezultata dođemo", rekao je glumac Marko Nikolić.

Srebrna medalja za zasluge odlikovanje je koje su dobili Јan Bacur, Miomir Filipović Fića i Predrag Bajo Luković.

Takođe, odlikovani su i Gabrijela Šubert, Horhe Kačinero i Šel Magnuson.

Vučić je poručio da Srbija danas, slaveći njih, proslavlja sebe i svoju budućnost.

"Zahvaljujem u ime Srbije i građana laureatima, koji daju primjer da su vrijedno, posvećeno, marljivo radeći najviše uradili za otadžbinu", rekao je Vučić.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević izjavio je, povodom odlikovanja Univerziteta Ordenom Karađorđeve zvijezde prvog stepena, da je za njega od posebnog značaja što je na ovakav praznik dobio priznanje za nešto što je uspješno radio godinama i decenijama.

Za 210 godina postojanja, Univerzitet je iznjedrio ličnosti poput Јosifa Pančića, Јovana Cvijića, Mihaila Petrovića Alasa, a i daanas studenti njeguju tradiciju i ostvaruju visoke rezultate na takmičenjima širom svijeta, što, kaže, govori o dobrom kvalitetu nastave.

Ističe da se Univerzitet u Beogradu nalazi među 300 najboljih univerziteta u svijetu, a na trećem mjestu je u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Izvor: RTS