latinica  ћирилица
14/02/2018 |  21:32 ⇒ 15/02/2018 | 07:45 | Autor: RTRS

Dan državnosti Srbije- prenos centralne manifestacije na RTRS

Srbija sutra obilježava Dan državnosti u sjećanje na Sretenje 1804. kada je počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. kada je donesen prvi moderni ustav Srbije.
Zastava Srbije - Foto: TANЈUG
Zastava SrbijeFoto: TANЈUG

Centralnu državnu manifestaciju u Orašcu, kojoj će prisustvovati najviši zvaničnici Srbije i Srpske, prenosiće Televizija Republike Srpske od 11 časova.

Manifestaciji će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Predsjednik i premijerka Srpske uputili su čestitke srpskim zvaničnicima.

Dan državnosti - Sretenje, obilježava se u Srbiji na dan kada je u Kragujevcu 1835. usvojen prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Srpska revolucija, kako ju je nazvao njemački istoričar Leopold Ranke, započeta je Karađorđevom bunom na Sretenje 1804. godine, a završena je decenijama kasnije, zahvaljujući mudrosti knjaza Miloša Obrenovića.

Na Sretenje 1804. godine, na zboru viđenijih Srba sa teritorije Beogradskog (odnosno Smederevskog) pašaluka, koji se dogodio u Marićevića jaruzi u Orašcu, donesena je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka i za vožda je izabran Đorđe Petrović.

Odluci o podizanju ustanka prethodila je sječa knezova, odnosno uglednih narodnih prvaka, koje su dahije preventivno pobile, zbog navodne nelojalnosti.

Prvi srpski ustanak najprije je zahvatio krajeve zapadno od Kolubare, Šumadiju i Pomoravlje.

Čitav Beogradski pašaluk oslobođen je 1807. godine, ali je sudbinu ustanka odredio ishod Rusko-turskog rata, pošto su Rusija i Turska potpisale mir u Bukureštu 1812. godine.

Prepuštanje Srbije bilo je plod činjenice da je počinjao Napoleonov pohod na Rusiju.

Prema riječima Rankea, Karađorđevom bunom započela je Srpska revolucija, okončana uspješnim diplomatskim dostignućima Miloša Obrenovića, decenijama potom.

Karađorđe je tokom Prvog srpskog ustanka (1804-1813), u sklopu obnove srpske državnosti, između ostalog ustrojio i niz važnih institucija, poput Velike škole, dalekog začetka današnjeg Univerziteta u Beogradu.

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je donesen prvi Ustav Kneževine Srbije, nazvan Sretenjskim, a koji je bio ustrojen po uzoru na francuski i belgijski. Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.