latinica  ћирилица
15/02/2018 |  16:20 ⇒ 19:23 | Autor: RTRS

Bijeljina: Stručnjaci o izazovima poljoprivredne proizvodnje (VIDEO)

O izazovima poljoprivredne proizvodnje u 2018. godini raspravljano je u Bijeljini. Stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije govorili su o korišćenju sredstava iz fondova EU u poljoprivredi, uticaju određenih faktora na tov junadi i značaju pravilne primjene pesticida.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Primjena novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji ključ je boljih prinosa, kvaliteta roda i bržeg razvoja gazdinstva. Upravo nove tehnologije primjenjuju i semberski poljoprivrednici.

- Usjeve uvijek prihranjujem, pa iako nemam puno zemlje ostvarujem dobre prinose - kaže poljoprivrednik Blago Dragić iz Gornjeg Kojčinovca.

Profesor emeritus Grigorije Trifunović smatra da je budućnost u tovu junadi, ali je potrebno da povećamo proizvodnju kako bi bili konkurentni i zanimljivi velikim tržištima poput Zapadne Evrope, Kine, Rusije i Amerike.

- Mi smo zanimljivi tim tržištima upravo zato što naše zemljište nije inficirano, nije zagađeno, jer smo mi kasnili u razvoju u odnosu na zapadnu Evropu i Ameriku.  EU od nas traži 30.000 tona mesa da im isporučimo, a mi imamo svega 300-400 tona - pojašnjava Trifunović.

Istaknuto je da smo još daleko od korišćenja stotina miliona evra, koliko se nalazi u fondovima EU, i da je potrebno izgraditi institucije i usvojiti određene zakone kako bi u dogledno vrijeme veliki novac bio na raspolaganju domaćim poljoprivrednicima.

- Srbija je dobila 185 miliona evra do 2020. godine, ali to je sedmogodišnji period, a nismo povukli nijedan evro. O tome se radi. Morate da čekate tri godine, oni su nama dali neki popust, ali u BiH to zavisi od vašeg pregovaračkog tima koji mora to da obezbijedi. Ono što je takođe važno je da vi sami morate dio sredstava da obezbijedite - kaže profesor Zoran Rajić.

Bilo je riječi i o pravilnoj primjeni agrotehničkih mjera u ratarstvu i njihovom značaju na povećanju prinosa i smanjivanju troškova proizvodnje.