latinica  ћирилица
18/02/2018 |  09:59 ⇒ 10:54 | Autor: RTRS

Srpska na Svjetskom urbanom forumu u Kuala Lumpuru

Na upravo završenom devetom Svjetskom urbanom forumu u Kuala Lumpuru, u Maleziji, u organizaciji programa Ujedinjenih nacija za stanovanje, predstavljen je Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.
Kuala Lumpur (foto: flickr.com) -
Kuala Lumpur (foto: flickr.com)

- Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske odlučilo je da, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastruture Srbije, sa partnerima, ove godine na Forumu predstavi jedinu vladinu referentunu ustanovu u ovoj oblasti - rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i dodala da se Srpska predstavila na Panel diskusiji o implementaciji Nove urbane agende na Balkanu.

Prema njenim riječima, učesnicima panela prikazana je video prezentacija Republike Srpske, kao i rad Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

- U filmu su prikazani realizovani kapitalni projekti, a učesnici panel diskusije su upoznati i sa Prostornim planom Republike Srpske do 2025. godine i uticajem Nove urbane agende na prostorno planiranje Republike Srpske - pojasnila je Golićeva.

Ministarka je navela, da se ovaj forum organizuje svake dvije godine i ima za cilj da okupi predstavnike nacionalnih, regionalnih i lokalnih vlada, privatni i nevladin sektor, istraživačke centre, razvojne fondove, kao i eksperte i lidere u oblasti održivog urbanog razvoja i stanovanja, da diskutuju i predstave rezultate implementacije Nove urbane agende.

Nova urbana agenda usvojena je u glavnom gradu Ekvadora, Kitu, oktobra 2016. godine.

Izvor: SRNA