latinica  ћирилица
24/02/2018 |  18:48 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Globus: O naoružavanju Bošnjaka u BiH niko ne piše

Nedjeljnik Globus u najnovijem broju objavio je "specijalni izvještaj" autora Darka Hudelista, povodom opremanja policije Republike Srpske s novih 2.500 dugih cijevi, u kojem se konstatuje da o naoružavanju Bošnjaka niko ne piše.

Hudelist, naime, podsjeća da je bošnjački lider Bakir Izetbegović u nedavnom intervjuu na HTV-u otvoreno izjavio da je spreman za rat, odnosno da Hrvati neće moći da dobiju "treći entitet" bez rata i konflikta.

Navodi i da se riječ "rat" redovno ovih dana spominje i uz vijesti i komentare o osnivanju kampa za treniranje tzv. askera (turski naziv za vojnike) u opštini Tešanj u BiH.

Prema Hudelistu, odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o naoružavanju policije Republike Srpske neki su interpretirali i kao začetak stvaranja neke buduće vojske RS-a, iako je Srpska za kupovinu pušaka od Srbije dobila saglasnost svih nadležnih u BiH, a o čemu su, inače, pisali i svi mediji u regionu.

Hudelist navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je odluku o "radikalnoj i temeljnoj moderniaciji MUP-a" predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik donio još 2015, nakon napada vehabija na policijsku stanicu u Zvorniku.

Navodi i da će ovom nabavkom tek svaki drugi uniformisani policajac Republike Srpske imati pušku, dok je do sada imao tek svaki deseti.

Pozivajući se na iste, neimenovane sagovornike, autor navodi i da se u Bosni i Hercegovini naoružavaju i drugi, a ne samo Republika Srpska, ali se o tome ne piše.

Rečeno mu je, kaže, da su u Sarajevskom kantonu, "odvojili 1,15 miliona KM za nabavu savremenog njemačkog naoružanja za policajce, u Zapadnohercegovačkom kantonu 100. 000 KM, u Zeničko-dobojskom 160. 000, a Federalni MUP je već nabavio automatske puške za 134. 000 KM".

O tome, kaže, međutim, niko ne piše, ne diže se nikakva prašina, a po već ustaljenoj praksi i navikama u BiH, "problematično je samo ono što se radi u Republici Srpskoj".

Izvor: Tanjug