X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/03/2018 |  07:22 ⇒ 20:16 | Izvor: RTRS

U Kostajnici vanredne mjere odbrane od poplava (FOTO/VIDEO)

Zbog naglog povećanja vodostaja rijeke Une, u Kostajnici su proglašene vanredne mjere odbrane od poplava. Naređeno je stanje pripravnosti, a vreće sa pijeskom spremne su za postavljanje na najkritičnija mjesta. Povoljnija situacija je u Prijedoru, gdje vodostaji rijeke Sane i njenih pritoka postepeno opadaju. Zasad, nema problema ni na području Kozarske Dubice i Novog Grada.
Rijeka Sana, Prijedor - Foto: RTRS
Rijeka Sana, PrijedorFoto: RTRS

Zbog naglog porasta voodostaja rijeke Une u Kostajnici je donesena Odluka o proglašenju vanrednih mjera odbrane od poplava. Naređeno je stanje pripravnosti svim nadležnim ustanovama, a tokom dana, vreće sa pijeskom biće postavljene na najkritičnija mjesta.

Vodostaj rijeke Une u Kostajnici, izmjeren u 10 časova iznosio je 382 centimetra, što pokazuje da je za metar i 30 centimetara povećan u protekla 24 časa. Una se izlila iz korita u selima Grdanovac i Petrinja, ali i na području grada i ugrozila oranice i objekte. Tavija i Bubnjarica za sada su u koritu.

Kostajnica - poplave (Foto: www.kostajnica.com)

Vodostaji Save i Drine kod Bijeljine su u blagom porastu.

U Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, Una je u porastu, a drugi vodotoci su u stagnaciji. U Novom Gradu od juče su uključene prepumpne stanice.

Zbog izlijevanja rijeke Sane u Blagaju, u prekidu su lokalne saobraćajnice Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac u Novom Gradu.

U Doboju se rijeka Spreča povlači u korito nakon što je juče poplavila oko 60 hektara obradivih površina na području opštine Petrovo. Vodostaj Bosne na području Doboja je u blagom padu i iznosi 164 centimetra

Niske temperature doprinijele su da od sinoć stagnira vodostaj rijeke Sane u Prijedoru, koji jutros iznosi 400 centimetara, što je za 20 centimetara ispod kritične tačke kada se proglašava prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava.

Rijeka Sana, Prijedor

U prijedorskoj Civilnoj zaštiti kažu da je rijeka Sana još uvijek u koritu, ali da na lijevoj obali manji problem predstavlja pojava površinskih voda. Rijeke Gomjenica i Miloševica su u opadanju u odnosu na juče.

Rijeka Sana, Prijedor

Vodotoci na području Banjaluke su pod kontrolom.

Republička uprava civilne zaštite organizuje danas u Brodu radni sastanak sa načelnicima više opština na kojem će biti riječi o stanju vodozaštitnih objekata na području Broda, sa akcentom na savski nasip.

Direktor Uprave Civilne zaštite Republike Srpske, Mile Međed, rekao je da će biti riječi i o upravljanju akumulacionim jezerom "Drenova", kao i drugim pitanjima u vezi sa problemom zaštite voda, te međusobnoj saradnji.

Najavljeno je prisustvo načelnika opština Brod, Derventa i Prnjavor, kao i rukovodilaca službi civilne zaštite ovih opština, te Kozarske Dubice, Gradiške i Srpca.