latinica  ћирилица
13/03/2018 |  22:05 ⇒ 14/03/2018 | 10:43 | Autor: RTRS

Predsjednik Dodik, ministri poljoprivrede Srpske i Srbije sa mljekarima u Gradišci (VIDEO)

Proizvodnja mlijeka u Republici Srpskoj bilježi trend rasta.
Gradiška - Savjetovanje mljekara - Foto: SRNA
Gradiška - Savjetovanje mljekaraFoto: SRNA

Značajan doprinos tome su i subvencije, koje su najviše u regionu, ali i redovnost isplata.

Prostora za unapređenje ima u okviru regionalne saradnje sa Srbijom, istaknuto je na Četvrtom savjetovanju mljekara Republike Srpske u Gradišci, na kojem su prisustvovali predsjednik Srpske Milorad Dodik i resorni ministri Srpske i Srbije.

Iako je ove godine agrarni budžet povećan za 11 miliona maraka, izdvajanja za mljekarstvo ostaju na prošlogodišnjem nivou, predviđeno je Pravilnikom, koji bi trebalo da bude finaliziran početkom sljedeće sedmice.

"Povećali smo učešće podrške gotovo u svim proizvodnjama. Јedino smo ostali, kada je riječ o proizvodnji mlijeka na istom nivou, kakav je bio prošle i ranijih godina. Proizvođači mlijeka su zadovoljni", istakao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede Srpske.

U Srbiji, paralelno sa povećanjem podsticaja, značajne su aktivnosti na zaštiti domaće proizvodnje.

"Mi imamo jako dobar, razvijen sistem mljekarstva i uspjeli smo da ga zaštitimo u svim teškim trenucima, koji su bili prije godinu, dve, kada je došlo do uspostavljanja sankcija između Evropske unije i Rusije, te kada je višak mlijeka iz Evropske unije prijetio da zapljusne naš prostor", objašnjava Branislav Nedimović ministar poljoprivrede Srbije.

Za razliku od Srbije, Srpska nema mehanizama da zaštiti domaću proizvodnju od prekomjernog uvoza, čime se stvara problem plasmana domaćih proizvoda.

"Otvorenost granica je svakako veliki problem i kada smo ukazivali na to, imali smo oponente u Sarajevu, posebno u Mirku Šaroviću, koji je govorio da to nije tako. Upravo to je napravilo štetu, ozbiljnu štetu", istakao je Dodik.

Tokom savjetovanja razgovarano je i o regionalnoj saradnji Udruženja mljekara Republike Srpske sa udruženjima iz Srbije i Hrvatske.