X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
15/03/2018 |  11:19 ⇒ 11:23 | Izvor: RTRS

Astronautu boravak u svemiru izmijenio DNK i više nije isti kao brat blizanac

Američkom astronautu Skotu Keliju DNK je djelimično izmijenjena nakon godinu dana provedenih u svemiru, potvrdila je NASA. Sedam odsto njegovih gena se nije vratilo u stanje prije nego što je odletio na godinu dana dugu misiju.
Mark i Skot Keli (Foto: NASA) -
Mark i Skot Keli (Foto: NASA)

Skot i njegov brat blizanac Mark Keli, takođe astronaut, bili su subjekti istraživanja čiji je cilj bio da utvrdi šta se tačno dešava sa tijelom poslije godinu dana provedenih u svemiru.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici Skot je ostao od marta 2015. do marta 2016, za koje vrijeme je Mark bio na Zemlji. To je ujedno bila i posljednja Skotova misija, koji je tokom svoje karijere proveo ukupno 520 dana u svemiru.

Istraživači su proučavali Skotov boravak u svemiru sa psihološke i fiziološke strane, poredeći rezultate sa njegovim bratom koji je ostao na Zemlji.

Deset timova predstavilo je preliminarne rezultate prošle godine, a ove godine su oni i potvrđeni.

„Šta? Moja DNK se promijenila sedam odsto. Ko bi rekao? Ovo su možda i dobre vijesti, sada više ne moram Marka da zovem svojim indentičnim bratom blizancem", našalio se Skot na Tviteru nakon što je saznao za rezultate. 

Zbog boravka u svemiru Skotovi geni pretrpjeli su promjene usljed manjka kiseonika, češćih upalnih procesa i iznenadnih promjena u unošenju hranjivih materija.

Većina promjena ispravilo se po povratku na Zemlju. Neke promjene, međutim, trajnije su prirode.

Prošle godine, utvrđeno je da su kratki ponovljeni nizovi nukleotida na kraju hromozoma, telomere, postale izdužene tokom boravka u svemiru. Dva dana po povratku, otkriveno je da se većina telomera vratilo u uobičajeno stanje.

Sedam odsto, međutim, nije se vratilo u normalno stanje.

Time je utvrđeno da postoje dugotrajne promjene u genima, koje bi mogle da budu uzrokovane promjenama u imunom sistemu, popravci DNK, manjku kiseonika i povećanim nivoima ugljen-dioksida.

Izvor: RTS, Newsweek