latinica  ћирилица
15/03/2018 |  15:50 ⇒ 16/03/2018 | 08:42 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija zajedno u jačanju obnovljivih izvora energije (VIDEO)

Srpska i Srbija trebalo bi da zajednički učine korake ka jačanju energetske bezbjednosti i korišćenju evropskih praksi u oblasti obnovljivih izvora energije, poručeno je na konferenciji "Energetska suverenost - Banjaluka kao regionalni centar", na kojoj se svečano promoviše novoizgrađeno banjalučko preduzeće Eko-toplane.
Konferencija “Energetska suverenost - Banjaluka kao regionalni centar” (foto: RTRS) -
Konferencija “Energetska suverenost - Banjaluka kao regionalni centar” (foto: RTRS)

Na ovoj konferenciji, poručeno je i da je važno da Republika Srpska i Srbija zajedno i efikasno vode energetsku politiku, jer imaju značajne resurse i potencijale u tim oblastima. 

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je projekat Eko-toplane u Banjaluci važan jer se za njegovu realizaciju koriste domaća tehnologija i obnovljivi izvori energije, te utiče na lokalno zapošljavanje.

- Ovaj projekat pokazuje da imamo preduzeća potekla iz Republike Srpske koja mogu da se takmiče sa najboljim stranim firmama, zapošljavaju veliki broj ljudi u Srbiji i onda ih gledamo kao naša zajednička jer mogu napraviti inovativna rješenja i najbolju tehologiju. To su firme koje su dale veliki signal za ostalu privredu - smatra Brnabićeva.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović rekla je da izgradnja Eko-toplana znači mnogo za Banjaluku i Republiku Srpsku, da je problem grijanja u Banjaluci bila noćna mora i za Gradsku upravu i za republičke institucije, te da je ovo hrabar projekat.

Izrazila je zadovoljstvo što je Vlada mogla da doprinese i u finansijskom smislu i kroz proceduralne postupke.

- Ovo nije rješavanje lokalnog problema, niti je ovo lokalni projekat. Ovo je republički projekat koji ima i regionalnu i evropsku dimenziju - rekla je ona na konferenciji.

- Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da izgradnja nove toplane predstavlja važan korak u novoj fazi razvoja grada, ističući da je Banjaluka kroz partnerstvo u ovom projektu uvjerila poslovnu zajednicu u BiH, Srbiji i regionu da u ovom gradu imaju partnera i da sa njim mogu da rade na inovativnim rješenjima.

- Zbog građana Banjaluke smo ovdje. U gradu Banjaluka, gdje sezona grijanja traje šest mjeseci, grijanje ne smije biti ugroženo. Zbog onih koji su korisnici daljinskog grijanja, a to je više od 20.000 korisnika, morali smo riješiti ovaj problem - rekao je Radojičić.



Novo preduzeće na bio-masu Eko-toplane koncept je javno-privatnog partnerstva između grada Banjaluka i kompanije IEE, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.

Konferenciji su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srbije Ana Brnabić, brojni ministri u vladama Srbije i Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ambasadori i diplomate, predstavnici privrednih komora, predstavnici 17 gradova iz zemlje i okruženja, stručnjaci iz oblasti energetike i predstavnici javnog, političkog i društvenog života Srpske i Srbije.