latinica  ћирилица
28/03/2018 |  21:38 ⇒ 22:01 | Autor: RTRS

Proglašeni najuspješniji u privredi Srpske

Kompanija Boksit Milići najuspješnije je veliko privredno društvo Republike Srpske.
Izbor najuspješnijih u privredi Srpske - Foto: RTRS
Izbor najuspješnijih u privredi SrpskeFoto: RTRS

Pass Banjaluka i Mahagoni Istočno Sarajevo dobitnici su prvih nagrada za najuspješnije srednje i malo privredno društvo, saopšteno je na manifestaciji Izbor najuspješnijih u privredi Srpske, koju je večeras u Banjaluci organizovala Privredna komora Srpske.

Izboru najuspješnijih privrednika prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović, predstavnici zakonodavne vlasti Srpske, institucija na nivou BiH, privrednici, te predstavnici kulturnog i javnog života Srpske.

U kategoriji velikih privrednih društava druga nagrada pripala je preduzeću Drvoprodeks Banjaluka, a treće Hemijska industrija Destilacija iz Teslića.

U kategoriji srednjih privrednih društava drugo i treće mjesto mjesto pripalo je kompanijama Bravo studio Banjaluka i Hidraulika-fleks Laktaši.

U kategoriji malih privrednih društava najuspješniji su preduzeća MMB-Inekskoop Šamac, Belt Banjaluka, Ljbilje iz Ljubinja i Poligarden iz Banjaluke.

Priznanja u kategoriji za najznačajniju investiciju i doprinos zapošljavanju dobile su kompanije Sim tehnik iz Kotor Varoša, Dermal-R Kotor Varoš i Steko centar Bijeljina. Privredni razvoj jedne zemlje direktno je vezan za rast izvoza. U ovoj kategoriji najuspješniji su Alumina iz Zvornika, Rudnik i termoelektrana Stanari i Optima grupa iz Banjaluke.

U kategoriji za doprinos razvoju korporativne društvene odgovornosti priznanje su dobili Vitinka iz Kozluka, M:tel iz Banjaluke i Banjalučka pivara.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da Srpska bilježi pozitivne rezultate u privredi koji su ostvareni u složenim političkim prilikama u BiH i uprkos nedovoljnoj zaštiti domaće proizvodnje. Đurić je poručio da je u odnosu na isti period 2016. godine, ostvaren rast industrijske proizvodnje za 1,2 odsto, te povećanje proizvodnje prerađivačke industrije za 6,2 odsto, kao i rast zaposlenost u prerađivačkoj industriji za četiri odsto. Zabilježen je i rast izvoza za 21, 2 odsto.

Dodijeljene su i nagrade preduzećima na čijem čelu su žene. Priznanjima za žene u privredi, Privredna komora nastoje da žene podstaknu da promovišu žensko preduzetništvo. Najuspješnije žene u prethodnoj godini su direktor kompanije Svislajon industrija alata Trebinje Branka Ratković, direktor kompanije Milteks iz Banjaluke Višnja Popović i Mira Lazić, direktor kompanije Sana Elvis iz Novog Grada.

Posebna priznanja u oblasti turizma dobili su Grad sunca Trebinje, za najbolji turističlki projekat u 2017. godini. Za razvoj banjskog turizma priznanje je uručeno Banji Kulaši, a u oblasti zdravstvenog turizma Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Posebna priznanja dodijeljena su privrednim društvima Fagus grupa Kotor Varoš, Gold MG Donji Žabar i Nova banka Banjaluka.