X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
17/04/2018 |  18:43 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Makron: Nema proširenja bez reformi unutar EU

U govoru o budućnosti EU u Evropskom parlamentu, francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da se zalaže za perspektivu integracije balkanskih zemalja u EU, ali da EU mora prije toga da reformiše sopstveni način funkcionisanja.
Emanuel Makron (Lionel Bonaventure/Pool Photo via AP) -
Emanuel Makron (Lionel Bonaventure/Pool Photo via AP)

"Podržavam volju da integrišemo Zapadni Balkan u EU. U suprotnom očigledan je geopolitički rizik da se Zapadni Balkan okrene ka Turskoj ili ka Rusiji, ili da se uruši u sopstvenim podjelama", izjavio je Makron u Strazburu u razmjeni mišljenja sa evropskim poslanicima i predsjednikom Evropske komisije, javlja RTS.

Zato je, naveo je Makron, ključno dati perspektivu integracije Balkana u evropski projekat.

"Međutim, zastupaću proširenje EU na Balkan tek kada produbimo i reformišemo integraciju unutar same Evrope", rekao je Makron i naglasio da Evropa koja već teško funkcioniše sa 28 članica ne može tek tako da sutra pređe na 30 ili 32 članice, a da ostane pri istim pravilima.

"To jednostavno nije tačno i zato ova dva cilja – reforma EU i integracija Balkana, treba da idu zajedno", rekao je Makron poslanicima i dodao da želi da zemlje Zapadnog Balkana ostanu "usidrene" na evropskom projektu.

Francuski predsjednik je to izjavio nakon što je u Evropskom parlamentu u Strazburu predsjednik Evropske komisije Žan Klod Јunker poručio da EU mora da se otvori za zemlje Zapadnog Balkana.

Јunker je rekao da ako se Evropa ne otvori za zemlje u ovom  "složenom i tragičnom" regionu, rzikuje povratak na ratove i sukobe iz devedesetih godina".

Predsjednik Francuske je ranije pozvao Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vrijeme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom svijeta i "neliberalnih demokratija" unutar Evropske unije.

Izvor: RTS, Tanjug