latinica  ћирилица
07/05/2018 |  18:23 ⇒ 08/05/2018 | 08:21 | Autor: RTRS

Zvornik: Otvorena fabrika za preradu zeolita

U Zvorniku je otvorena fabrika zeolita, molekularnih sita i silikatnih gelova "Zeohem".

U izgradnju fabrike, koja zapošljava 39 radnika, švajcarska kompanija "CPH hemi papir holding AG" uložila je više od devet miliona franaka. Radi se o prvoj investiciji švajcarskih privrednika na području Zvornika, koja je realizovana u partnerstvu ove kompanije i zvorničke Alumine.

Kamen-temeljac za izgradnju fabrike "Zeohem" položen je u martu prošle godine. Kompletna oprema je prebačena iz Švajcarske, a roba proizvedena tokom probnog rada već je stigla na tržište.

"Veoma smo srećni što smo dobili sve potrebne dozvole za izgradnju ove fabrike u rekordnom roku tako da taj administrativni dio posla nije spriječio da se projekt razvija i završi na vrijeme", rekao je Petar Šaub predsjednik Upravnog odbora "CPH hemi papir holding AG".

Fabrika "Zeohem" se nalazi u neposrednoj blizini kompanije "Alumina", koja je i njen dugogodišnji partner i isporučilac sirovina .

"Naše kompanije su postigle zavidnu zajedničku saradnju, kako u poslovnom tako i u tehnološkom smislu i ova nova fanrika u Zvorniku svakako će pomoći da se položaj "Alumine" učvrsti na svjetskom tržištu", istakao je Milorad Motika predsjednik UO Alumine.

Republika Srpska je uvijek spremna da podrži i podstakne sve strane i domaće investitore, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvarajući zajedno sa predstavnicima švajcarske kompanije "CPH hemi papir holding AG" ovu fabriku u Zvorniku.

"Republika Srpska je danas prepoznata kao mjesto za dobro i sigurno investiranje. Republika je stabilna politički i institucionalno i nema nikakvih izazova, koji bi mogli ugroziti njenu stabilnost", rekao je Dodik.

Nova fabrika je dio kompanije "CPH hemi papir holding AG" koja se osim hemijske industrije bavi i industrijom papira i farmaceutskih pakovanja. Proizvodne jedinice, kompanija osim Švajcarske ima i u Njemačkoj, Kini i Sjedinjenim Državama, a svoje proizvode plasira širom svijeta.

Svečanom otvaranju prve fabrike u BiH, prisustvovali su i predstavnici privrednog i političkog života, kao i diplomatskog kora.