latinica  ћирилица
10/05/2018 |  09:06 ⇒ 10:38 | Autor: SRNA

"Besmrtni puk" prvi put marširao Budvom

Prvi put u Crnoj Gori šetnju je organizovao "Besmrtni puk Crne Gore" zajedno sa grupom entuzijasta, prijatelja iz Budve i plemena Paštrovića u čast Dana pobjede nad fašizmom i učesnika antifašističke borbe.
Marš "Besmrtnog puka" u Budvi (Foto: Nenad Pavićević) -
Marš "Besmrtnog puka" u Budvi (Foto: Nenad Pavićević)

Predsjednik Nevladine organizacije "Besmrtni puk Crne Gore" Igor Damjanović naveo je u saopštenju da je staza juče išla od manastira Praskvica, koju je prije više od 200 godina izgradio ruski monah Јegor Stroganov, do Čelobrda, kod spomenika borcima NOR-a iz plemena Paštrovića.

"Čini se da je u današnjem vremenu, sedam decenija od kraja Drugog svjetskog rata, prisutan pokušaj nipodaštavanja i minorizovanja istorijske uloge ruskog naroda i Crvene armije u pobjedi nad fašističkim zlom", rekao je Damjanović pred poklonicima podviga njihovih predaka.

On je podsjetio da ukrijepljen mit na Zapadu da su SAD i Britanska imperija dali dominantan doprinos pobjedi nad fašizmom opovrgava prosto poređenje ratnih brojki.

Damjanović je naveo da istorijska statistika pokazuje da je njemački Vermaht u direktnim okršajima sa Crvenom armijom izgubio čak sedam puta više vojnika, nego na svim ostalim frontovima Evrope i Sjeverne Afrike zajedno.

"Na drugoj strani, gubici u ljudstvu sovjetske armije desetostruko su brojniji od gubitaka svih ostalih članica anti-hitlerovske koalicije zajedno", istakao je Damjanović.

On je napomeuo da su tedencije omalovažavanja doprinosa Crvene armije u pobjedi nad fašizmom najprisutnije u Poljskoj, jedinoj zemlji čija je populacija u Drugom svjetskom ratu stradala u većem procentu nego populacija Sovjetskog saveza.

"Zato, mi smo u obavezi da se ponosimo što smo potomci vojnika, a ne ubica", rekao je Damjanović.

U prvoj šetnji "Besmrtnog puka" učestvovalo je 300 ljudi.