latinica  ћирилица
10/05/2018 |  12:02 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Međunarodna konferencija turizma i investicija

U Banjaluci je danas otvorena Međunarodna konferencija turizma i investicija Banja Luka 2018.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je turizam veoma interesantna oblast kada je u pitanju razvoj našeg grada. On je naveo da je u protekle tri godine zabilježen rast broja turista u Banjaluci od 20 odsto, te da najveći broj turista dolazi iz susjednih zemalja.

– Geografski, Banjaluka je neka vrsta kapije između istoka i zapada, sjevera i juga. Vjerujemo da smo kao grad i regija interesantni turistima, jer ovaj kraj predstavlja mješavinu različitih stilova, kultura, tradicija i slično. Najviše turista u naš grad dolazi u turističkim rutama koje prolaze kroz naš grad, zatim zbog avanturističkog turizma, te zbog brojnih festivala i kulturnih događanja koje ovdje organizujemo. Imamo i dvije kompartivne prednosti, to su gastronomska ponuda i cijene – rekao je gradonačelnik Radojičić i dodao da je potrebno još mnogo ulagnja u oblast turizma.

Gradonačelnik je istakao da mogućnosti za razvoj turizma leže i u razvoju zdravstvenog i banjskog turizma, te kongresnog i konferencijskog turizma.

– Imamo Zavod "Dr Miroslav Zotović" koji uspješno radi, a očekujem da bude riješen problem banje u Šeheru koja je sada van funkcije. Nadam se da ćemo ove godine riješiti status te banje i omogućiti ponovni razvoj banjskog turizma u gradu. Tokom ljeta očekujemo usvajanje regulacionog plana po kojem je predviđena gradnja nove kongresne multifunkcionalne dvorane što će vjerovatno iziskivati traženje strateških partnera za taj projekat – poručio je Radojičić.



Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Natalija Trivić, kazala je da konferencija organizovana sa ciljem da okupi ljude koji žele da izraze svoje interesovanje za investicije u Banjaluku sa jedne strane, a sa druge gtrane turoperatore koji prodaju aranžmane koje priprema Turistička organizacija Banjaluka, kao turistički proizvod grada.

– Grad Banjaluka je prepoznao našu razvijnu šansu u razvoju turizma kao privredne grane, gdje bi trebalo da spoznamo nove instrumente i načine komunikacije u turizmu, koji će uz aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine biti jedinstvena ponuda grada Banjaluke prema regiji i prema svijetu – istakla je Natalija Trivić.

Međunarodna konferencija turizma i investicija trajaće dva dana, a glavna tema konferencije jesu potencijale investicija u oblasti turizma u Banjoj Luci, brendiranje gradova kao turističkih destinacija i promocija turističke ponude, o čemu će u okviru konferencije biti organizovane panel-diskusije.

Organizatori konferencije su Grad Banjaluka i Turistička organizacija grada Banjaluke.