latinica  ћирилица
11/05/2018 |  07:55 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Izvještaj Vlade SN UN: Međunarodna zajednica da poštuje Dejton i zatvori OHR

Republika Srpska zatražila je u Izvještaju Savjetu bezbjednosti UN da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet BiH, ističući da prijatelji BiH u međunarodnoj zajednici treba da podrže reforme sa ciljem vraćanja dejtonske strukture, da se suzdrže od uplitanja u unutrašnje politiku BiH i zatvore Kancelariju visokog predstavnika.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

U završnom, sedmom dijelu Izvještaja, pod naslovom "Međunarodna zajednica treba da poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet BiH", navedeno je da BiH, da bi se kvalifikovala za članstvo u EU, mora postati zemlja koja može da upravlja sama sobom, čiji se suverenitet u potpunosti poštuje.

"Ovo neće biti moguće sve dok visoki predstavnik bude prisutan u BiH i dok bude prisvajao ovlašćenje da putem odluka donosi zakone, mijenja ustav i kažnjava kako mu se prohtije, uz potpuno prenebregavanje dejtonskog ustavnog sistema", istaknuto je u Izvještaju Srpske dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN.

U dokumentu je naglašeno da je pridruživanje BiH EU nemoguće sve dok visoki predstavnik krišom podržava korišćenje institucije BiH za nezakonito sprovođenje plana centralizacije strukture BiH suprotno Dejtonskom sporazumu.

"Ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i članica Evropske unije, prisustvo visokog predstavnika u BiH mora se okončati", poruka je Vlade Srpske.

U ovom dijelu Izvještaja se ističe da Savjet bezbjednosti treba da prestane sa neopravdanom primjenom Poglavlja sedam Povelje UN na BiH.

"Savjet bezbjednosti ima autoritet da preduzme određene mjere po osnovu Poglavlja sedam Povelje UN `da zadrži ili vrati međunarodni mir i bezbjednost` samo kada `postoji bilo kakva prijetnja po mir, narušavanje mira ili čin agresije`", objašnjeno je u tekstu.

U tekstu je zaključeno da BiH, uprkos političkim podjelama, već godinama uživa u miru i bezbjednosti, da ne postoje bezbjednosne prijetnje koje bi mogle opravdati djelovanje Savjeta bezbjednosti po osnovu Poglavlja sedam Povelje UN.

Dalje djelovanje po osnovu tog poglavlja baca neopravdanu ljagu i štetno je po napredovanje BiH ka članstvu u EU, stav je Srpske.