latinica  ћирилица
11/05/2018 |  10:26 | Autor: SRNA

U nedjelju otvaranje 19. Lut festa

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" svečano će biti otvoren u nedjelju, 13. maja, u Istočnom Sarajevu gdje će do 18. maja učestvovati umjetnici iz Bugarske, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.
Istočno Sarajevo - "Lut fest" - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo - "Lut fest"Foto: SRNA

"Ceremonija svečanog otvaranja 19. `Lut festa` svojim programom vodi nas kroz magično veče lutkarstva, koje lutkarskim etidama, izložbenim eksponatima, muzikom i igrom predstavlja svojevrstan spektakl", rekao je za Srnu direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Prema njegovim riječima, "Soul mejd teatar kompeni" iz Plovdiva sa etidama iz predstave "Kabare na koncu" predstavlja miks modernih i tradicionalnih bugarskih plesova, gdje će publika imati priliku da vidi svjetski poznate likove kao što su Elvis Prisli, Kan-Kan i Pinokio.

On pojašnjava da je "Igra vremena" jedinstven performans, sastavljen od sedam priča.

"U zajedničkom nastupu glumica Sofija Bulanova iz `Teatra Tulevski` iz Estonije sa `Lutkarskom figurom klovna`- i hor `Pet vrtića` iz Istočnog Sarajeva izvešće festivalsku pjesmu `U pozorištu je praznik`", najavljuje Mitrić.

Igra mašte i tradicije, ističe on, predstavlja neobičan miks modernih i tradicionalnih bugarskih plesova u izvođenju glumca Јanka Gadeleva iz Bugarske i naših tradicionalnih plesova u izvođenju folklornog ansambla Kulturno-umjetničkog društva "Slavija" iz Istočnog Sarajeva.

Mitrić naglašava da će izložbom "Tekstil, kao likovni medij"- kreacije za teatar, autora Јasmine Dugić, ilustracijama i kreacijama napravljenih felting tehnikom biti predstavljena srž likovne umjetnosti kao dio teatra.

Svečano otvaranje festivala je u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Tog dana u 12.00 časova u gradskom parku "Gavrilo Princip" biće odigrana predstava "Kabare na koncu" pozorišta "Soul Mejd Teatar Kompeni" iz Plovdiva, koja će najaviti ovogodišnji lutkarski spektakl.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić naglašava da tokom šest festivalskih dana publiku u Istočnom Sarajevu očekuje 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu.

Ona precizira da će Festival kroz "Poetiku lutkarskog izraza" uploviti u svijet "Princeza", "Trapavih zmajeva", "Avantura sa Karlsonom", "Igre vremena", "Kabarea na koncu", "Papirnog pozorišta Mačmalou", "Patkice Žutkice", "Kaštanke", "Prodanog smijeha", "Lutkarske figure klovna", "S punim jedrima"...

"Festivalske predstave u takmičarskom programu kroz sve elemente značajne za lutkarstvo i lutkarsku umjetnost ocjenjivaće međunarodni žiri kojim predsjedava profesor Bonjo Lungov, reditelj iz Bugarske i članovi, Živomir Јoković, reditelj iz Srbije i Mladen Јanković, muzički pedagog iz Republike Srpske", navodi Štifanićeva.

Ona je istakla da će ove godine festivalske predstave ocjenjivati i žiri novinara i kritike kojim predsjedava Ognjen Begović, novinar Novinske agencije Repulike Srpske - Srna i članovi Vesna Maksimović, producent i Sofija Bulanova, glumica.

Prema njenim riječima, zadatak članova žirija jeste da se pobrinu da izdvoje predstave ili umjetnike za nagrade "Magija lutkarstva Radoslav Lazić" i "Poetika lutkarskog izraza Vojislav Vojo Vujanović".

Ona dodaje da će gradonačelnik Istočno Sarajevo Nenad Vuković organizovati prijem na kojem će se predstaviti gosti i učesnici festivala, dok će Turistička organizacija Istočnog Sarajeva predstaviti turističke potencijale Grada, u okviru festivalskog programa za goste i učesnike festivala "Lutkarske vrteške na Ravnoj planini i Јahorini".

Generalni pokrovitelj "Lut festa 2018" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Festival sufinansiraju grad Istočno Sarajevo, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je "N Trejd" - Nenad Nešić, a sponzori su Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, Restoran "Al Parko", kompanija "Zlatno zrno", vrtić "Mašin svijet", Edukatini centar "Malac genijalac", "Bum balon", "Adiko banka", "Avon", hoteli "Bob" i "Veljine", štamparija "Ermeks" i Marketing organizacija "Turuntaš".

Generalni medijski pokrovitelji festivala su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - Srna, a medijski prijatelji Fena, Elta TV, BNTV, BHRT i portali "Sarajevo-RS", "Katera info", te "Princip njuz".