latinica  ћирилица
11/05/2018 |  11:11 | Autor: SRNA

Dačić: Srbija postala značajan faktor stabilnosti Balkana

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je Srbija postala značajan faktor bezbjednosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu i pouzdan partner svima koji žele partnerski odnos.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Takvo naše opredeljenje je principijelno, na njegovoj realizaciji kontinuirano radimo, ali istovremeno očekujemo da i druge strane pokažu takav pristup", rekao je Dačić, govoreći u Beogradu na Međunarodnoj parlamentarnoj konferenciji "Idejom EU do mira i razvoja".

On je ocijenio da je normalizacija odnosa između NATO i EU, s jedne strane, i Rusije, s druge, veoma značajna, jer predstavlja preduslov za stabilnost, kao i za ekonomski i svaki drugi napredak u Evropi i svijetu.

Dačić je istakao da Srbija želi da na najbolji način zaštiti nacionalne interese, a da istovremeno bude činilac koji u skladu sa svojim kapacitetima doprinosi regionalnom, evropskom, ali i globalnom miru i napretku.

On je na panelu "Evropska bezbjednost - odnos NATO-a, EU i Ruske Federacije" rekao da Srbija želi da sa svim moćnim faktorima svjetske politike razvija odnose, čineći sopstvenu bezbjednost održivom, ali, istovremeno, da time doprinosi očuvanju mira u regionu.

Dačić je podsjetio da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti i nema namjeru da postane član postojećih vojnih saveza, te na tim osnovama sarađuje i sa NATO-om i sa Rusijom, što nije na štetu ni jednih, ni drugih.

On je naveo da ta saradnja nije smetnja ostvarenju strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije - ulaska u EU, navodeći da Srbija učešćem u vojnim vježbama i sa NATO-om i sa Rusijom najbolje ostvaruje svoje nacionalne interese.

"Verujem da su dobri odnosi Rusije i NATO-a ključni za mir i bezbednost u svetu i za uspešno suprotstavljanje globalnim izazovima i pretnjama, kao što su terorizam, ekstremizam, radikalizam i svi drugi oblici savremenih bezbednosnih izazova", naglasio je Dačić.

On je istakao da je pitanje Kosova i Metohije za Srbiju od ključnog značaja za regionalnu bezbjednost, ali i bezbjednost na širem evropskom prostoru.

"Situacija u pokrajini za Srbiju predstavlja najveći politički bezbednosni izazov, ali, s druge strane, ova situacija nosi sa sobom i niz bezbednosnih pretnji", rekao je Dačić.

On je dodao je da se to odnosi, prije svega, na niz neprihvatljivih jednostranih akata Prištine i nesprovođenje dogovorenog iz briselskog sporazuma, što nanosi veliku štetu dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je podsjetio i na organizovani kriminal i terorizam na Kosovu i Metohiji, kao i na pogoršanje bezbjednosnih prilika u južnoj srpskoj pokrajini.

On je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ali želi da se kompromisom pronađe rješenje za pitanje srpsko-albanskih odnosa.

Dačić je napomenuo da Srbija istovremeno pokazuje punu spremnost da vodi statusno neutralni dijalog Beograda i Prištine radi rješavanja konkretnih pitanja od interesa za građane koji žive na Kosmetu.

"Upravo takvo postavljanje Srbije je još jedna potvrda koliko ulažemo da se očuva regionalni mir i stabilnost i izbegnu sukobi", kaže Dačić, podsjetivši na srpsku politiku saradnje, pomirenja, stabilnosti i stvaranja uslova za prosperitet, ne samo svojih građana, već i građana svojih susjeda.

Prema njegovim riječima, pitanje povezivanja treba da nadvlada pitanja razdvajanja i izolovanosti, koja aktere udaljava jedne o drugih i onemogućava da se produbi razumijevanje i izgradi povjerenje.

Dačić je istakao da je iskrena želja Srbije da na što brži i efikasniji način uskladi svoja strateška dokumenta sa Globalnom strategijom EU, istovremeno vodeći računa da na najbolji način zaštiti svoje vitalne nacionalne interese.

On je ocijenio da se Pregovaračko poglavlje 31 /spoljna bezbjednosna i odbrambena politika/ suviše često svodi isključivo na pitanje pridruživanja odlukama i deklaracijama EU, a neopravdano i nepravedno se zapostavljaju brojni napori, aktivnosti i dostignuća Srbije u drugim oblastima obuhvaćenim ovim poglavljem kao što je ušečće u ranzim mirovnim misijama u svijetu.