latinica  ћирилица
11/05/2018 |  11:43 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Narodna skupština potvrdila da institucije Srpske funkcionišu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zahvalio je danas svim poslanicima, članovima Vlade Republike Srpske i posebno gostima koji su se obratili na 26. posebnoj sjednici parlamenta, ističući da je, i ovom sjednicom, Narodna skupština pokazala svoj puni narodni i demokratski kapacitet.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

On je istakao da je Narodna skupština potvrdila činjenicu da institucije Republike Srpske funkcionišu u skladu sa svojim nadležnostima i da su spremne da razgovaraju o svim pitanjima važnim za građane i javnost.

"Posebno se zahvaljujem gospodinu Davoru Dragičeviću i tužiocu Želimiru Lepiru, koji su se, kao gosti, obratili poslanicima i iznijeli svoje stavove i viđenja. Velika odgovornost je bila i na narodnim poslanicima, koji su usvajanjem Zaključaka i formiranjem Anketnog odbora, učinili maksimum u demokratskom kapacitetu Narodne skupštine čiji cilj je pravedno rasvjetljavanje slučaja u kojem je život izgubio mladić David Dragičević, a što je izazvalo veliku zabrinutost građana", naglasio je Čubrilović.

On je ponovio da Narodna skupština Republike Srpske nije ni sud, ni tužilaštvo i da ne može da rješava pitanja iz nadležnosti istražnih organa, ali da je, u domenu svojih nadležnosti, dala jasne Zaključke kojima traži da, nadležne institucije u skladu sa najvišim profesionalnim standarima, okončaju rad na ovom slučaju.

"Od tužioca i ministra na sjednici smo čuli da istraga o tragičnoj smrti Davida Dragičevića još traje. Ukoliko se po okončanju istrage za pojedince koji su radili na ovom predmetu utvrdi da su činili određene propuste i ako se utvrdi njihova individualna odgovornost, protiv njih će biti preduzete zakonom predviđene mjere", rekao je Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je izrazio nadu da će Anketni odbor Narodne skupštine, čiji predsjednik je narodni poslanik Branislav Borenović, u roku od jednog mjeseca, informisati narodne poslanike o svim činjenicama i iznijeti prijedloge određenih mjera.

"Narodna skupština Republike Srpske ocjenila je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj u osnovi stabilno, uprkos pojedinačnim slučajevima koji, s razlogom, povremeno izazivaju zabrinutost građana", naglasio je predsjednik Narodne skupštine.

On je još jednom zahvalio svima na koretnom radu u toku posebne sjednice i izrazio zadovoljstvo što je Narodna skupština Republike Srpske još jednom pokazala da je narodna institucija koja je sposobna i spremna da razgovara o svim izazovima sa kojima se sreću građani Republike Srpske i da ponudi adekvatna rješenja.