latinica  ћирилица
11/05/2018 |  12:29 | Autor: SRNA

Monografija "Nasilje nad Srbima u 20. veku" dobitnik "Pečata vremena"

Dvotomna monografija "Nasilje nad Srbima u 20. veku" Radoslava Gaćinovića, u izdanju beogradske izdavačke kuće "Evrobuk", dobitnik je nagrade "Pečat vremena" za nauku i društvenu teoriju za 2017. godinu, koju svake godine dodjeljuje nedjeljnik "Pečat".
Monografija "Nasilje nad Srbima u 20. veku" - Foto: ilustracija
Monografija "Nasilje nad Srbima u 20. veku"Foto: ilustracija

Djelo "Nasilje nad Srbima u 20. veku" predstavlja izuzetno važan projekat interdisciplinarnog karaktera koji dokazuje da je nasilje nad Srbima u prošlom vijeku predstavljalo jednu od najvećih tragedija nad nedužnim ljudima u tom periodu, saopšteno je iz "Evrobuka".

O značaju ovog djela govori i podatak da je Ministarstvo za kulturu i informisanje Srbije "Nasilje nad Srbima u 20. veku" proglasilo kapitalnim djelom i kulturnim dobrom od posebnog značaja za srpsku kulturu.

Obimna studija Gaćinovića, saradnika Instituta za političke studije u Beogradu, najcjelovitiji je i najiscrpniji pregled svih ratnih i mirnodopskih stradanja srpskog naroda od 1914. do 1991. godine, ali i nesumnjivo najkrvavijeg vijeka evropske istorije.

Nagrada "Pečat vremena" ustanovljena je 2011. godine i dodjeljuje se za književnost, kao i za izuzetno stvaralaštvo u oblasti društveno-istorijskih, kulturoloških, filozofskih i širih teorijskih i političkih istraživanja.

Knjiga u dva toma počinje dalekosežnim odlukama Berlinskog kongresa, "pretresa" minuli vijek koji je okončan bombardovanjem Srbije, a završava se kosovskim problemima koji još nisu riješeni, a počeli su osnivanjem Prve prizrenske lige, krajem 19. vijeka, kada je skovan plan o "velikoj Albaniji".

Gaćinović navodi da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ ubijeno 74.762 djece, a Јasenovac je grobnica za 19.432.

On ističe da je kroz logor u Јastrebarskom prošlo 3.336 djece, a kroz najveći dječiji logor u Sisku 6.693, od kojih je za tri mjeseca umrlo 1.600 mališana.

Gaćinović podsjeća da je u Јugoslaviji poginulo 1.700.00 ljudi, daleko najviše Srba.

Veliki prostor u knjizi posvećen je najvećem srpskom stratištu - Јasenovcu, kao i mnogim drugim logorima za Srbe.

Među brojnim podacima i dokumentima nalazi se i bilješka njemačkog Poslanstva da je "150 naročito za to ovlašćenih ustaša iz Ljubuškog ubilo mnogobrojne pravoslavce, među kojima žene i djecu, a na raznim mjestima Sava je nanijela 34 leša koji su pokazivali znakove najjačeg zlostavljanja i sakaćenja".

Autor citira i naredbu poglavnika Ante Pavelića da se "na području NDH zabranjuje upotreba ćirilice, svi pravoslavni stanovnici NDH obavezni su da oko ruke nose traku na kojoj piše slovo `P`, što znači pravoslavni".

Gaćinović navodi da je pokršteno više od 240.000 Srba, a sve se odvijalo u trouglu NDH - Katolička crkva - Vatikan.

Za novija srpska stradanja koja počinju razbijanjem SFRЈ, autor piše da su razbijanjem SFRЈ 1991. i 1992. godine Srbi i Srbija postali meta međunarodnog i unutarsrpskog vrijeđanja i omalovažavanja.

Kako je bilo Srbima u 20. vijeku, možda najbolje govori podatak da je Beograd najviše puta bombardovana prijestonica u tom vijeku, odnosno gađan je pet puta - austrougarsko bombardovanje 1914. i 1915, njemačko 6. aprila 1941, savezničko 1944. i bombardovanje u NATO agresiji 1999. godine.