latinica  ћирилица
11/05/2018 |  12:33 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Kineskoj televiziji zabranjen prenos Evrovizije zbog cenzurisanja

Evropska radiodifuzna unija /ERU/ zabranila je jednom od najpoznatijih televizijskih kanala u Kini da dalje prenosi takmičenje za Pjesmu Evrovizije u Lisabonu, nakon što su prilikom emitovanja programa uživo cenzurisana obilježja LGBT populacije, saopšteno je iz ERU.
Pjesma Evrovizije-Portugalija 2018. - Foto: ilustracija
Pjesma Evrovizije-Portugalija 2018.Foto: ilustracija

Televizijska stanica "Mango TV" kritikovana je na društvenim medijima zbog zamagljivanja zastava sa duginim bojama i cenzurisanja tetovaža tokom prve večeri polufinala Pjesme Evrovizije u utorak, 8. maja.

Kineska stanica je, takođe, odlučila da ne prenosi uvod u nastupe predstavnika Irske i Albanije.

U saopštenju ERU navodi se da cenzura nije u skladu sa vrijednostima razlika.

"Žao nam je što moramo smjesta prekinuti naše partnerstvo sa emiterom i što im neće biti dozvoljeno da prenose drugo veče polufinala niti veče velikog finala takmičenja", navodi se u saopštenju.

Nastup irskog predstavnika Rajana O'Šonesija je uključivao dvojicu muških plesača koji su odglumili homoseksualnu ljubavnu priču, dok je albanski predstavnik Eugent Bušpepa imao puno tetovaža.

Homoseksualnost u Kini se već dvije decenije ne smatra krivičnim djelom, ali konzervativni stavovi i dalje preovlađuju u mnogim dijelovima zemlje, piše Bi-Bi-Si.

Kineske vlasti su 2016. godine zabranile prikazivanje predstavnika LGBT populacije, kao dio borbe protiv "vulgarnog, nemoralnog i nezdravog sadržaja", a zatvorene su i mnoge aplikacije za upoznavanje homoseksualaca.

U Kini se vlasti bore i protiv tetovaža i drugih podkultura, te je glumcima zabranjeno da imaju tetovaže, dok su fudbaleri nacionalnog tima Kine tokom utakmice u martu morali da nose poveze na rukama i nogama, kako bi sakrili tetovaže.