latinica  ћирилица
11/05/2018 |  19:10 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Decenija rada Evropske mreže preduzetništva

Konzorcijum evropske mreže preduzetništva Republike Srpske organizovao je radni doručak povodom deset godina funkcionisanja Evropske mreže preduzetništva. Konzorcijum je formiran 2012. godine, a prije dvije godine primljen je u ovu evropsku asocijaciju.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci u svojim istraživačkim laboratorijama razvio je aditiv za maziva koji je baziran na nano tehnologijama. Uz pomoć Evropske mreže preduzetništva ostvarili su saradnju sa evropskim partnerima iz Italije, Finske, Španije i Bugarske, te zajedno rade na razvijanju pilot proizvoda.

"Mislimo da je budućnost Univerziteta u saradnji privrede i nauke. Mi pokušavamo da ostvarimo značajan kontakt sa svim privrednim subjektima u Republici Srpskoj, ali i širom BiH i regiona, s kim god možemo da sarađujemo kako bi naši napori na polju nauke i tehnologije imali svoj krajnji rezultat", kaže profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Milica Balaban.

Banjalučka kompanija Lanako takođe sarađuje sa Evropskom mrežom preduzetništva koja im pomaže u organizovanju različitih aktivnosti i razmjeni iskustava.

"Do sada ismo mali jako dobru saradnju sa Evropskom mrežom preduzetništva i ona je podržala sve aktivnosti koje naše preduzeće organizuje. U skladu sa ovim što smo rekli, mi se jako radujemo budućoj saradnji sa EMD", istakla je Nina Kremenović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije "Lanako".

Cilj Evropske mreže preduzetništva je podizanje svijesti o značaju inovativnosti i mogućnosti transfera tehnologije i povećanja konkuretnosti, informisanje o mogućnostima tržištva Evropske unije, te informisanje o domaćim istraživačko-tehnološko-razvojnim mogućnostima.

"Privredna komora Republike Srpske jedan je od partnera u okviru Evropske mreže preduzetništva, za nas je ova mreža izuzetno važna jer je to jednostavno, da kažemo, platforma preko koje naša privredna društva mogu s jedne strane ostvarivati poslovnu saradnju i nuditi svoje proizvode i usluge na širokom tržištu koje obuhvata, kao što znamo, 60 zemalja, stotinu konzorcijuma i oko 600 institucija", rekla je direktorka Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić, dok Bojan Ćudić iz Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća naglašava da će se u narednom periodu aktivnosti morati više usklađivati sa Evropskim zemljama, a to su aktivnosti na unaprjeđenju inovativnih kapaciteta preduzeća, te projektima saradnje privrede i nauke, gdje očekuju da bi naša preduzeća trebalo da povuku značajna sredstva od strane evropskih fondova.

Konzorcijum iz Republike Srpske čine Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao koordinator, Privredna komora Republike Srpske, Inovacioni centar Banjaluka, Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.