latinica  ћирилица
12/05/2018 |  09:12 | Autor: SRNA

Zapad nastoji da nametne rješenje na štetu Beograda

Zemlje kvinte - Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Amerika, nastoje da pitanje Kosova bude riješeno najkasnije do kraja godine i to na štetu Srbije, pišu "Večernje novosti".
Balkan (Foto: Sputnik) -
Balkan (Foto: Sputnik)

Ove zemlje razmatraju i opciju izmjene formata dijaloga Beograda i Prištine tokom kojeg bi svoj "pakleni plan" sproveli u djelo, navodi list.

Јedan od modela o kojem se razmišlja je, navodi list, da se u pregovore uključi više posrednika i da se pod firmom "opšteprihvaćenog dogovora" i na brzinu progura ono što je za Srbiju neprihvatljivo - stolica u UN za lažnu državu u zamjenu za zajednicu srpskih opština.

O aktivnostima diplomata pet zapadnih zemalja, koje su se navodno srele i u Vašingtonu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je juče izjavio da ima određena saznanja.

"Nešto se jeste dešavalo, a šta - saznaćemo. Činjenica je da sve te zemlje Kosovo smatraju nezavisnim i da o statusnom pitanju Kosova i Metohije misle kao Albanci. To govori u koliko smo teškoj poziciji", rekao je Vučić.

Mogućnost da se do kraja godine potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, šef srpske diplomatije Ivica Dačić juče je ocijenio kao teško ostvarivu, jer su pozicije dvije strane udaljene.

Prema njegovim riječima, Kosovo je nadomak ostvarenja svoje nezavisnosti, a Zapad forsira Prištinu da ostane na postojećim pozicijama.