latinica  ћирилица
12/05/2018 |  09:17 ⇒ 09:21 | Autor: RTRS

Srbi u Njemačkoj s oduševljenjem dočekuju vladiku Grigorija

Vjernici iz Eparhije frankfurtske i cijele Njemačke s oduševljenjem očekuju dolazak vladike Grigorija s nadom i vjerom da će uspjeti da uredi ovu eparhiju kao što je to učinio s zahumsko hercegovačkom i primorskom kojom je do sada upravljao, pišu "Vesti", najtiražnije novine srpske zajednice u Njemačkoj u tekstu pod naslovom "Dobro nam došao Grgorije".
Vladika Grigorije (foto: topportal.info) -
Vladika Grigorije (foto: topportal.info)

Otac Simon Turkić, Starješina hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Frankfurtu za "Vesti" je rekao da je većina sveštenika, ali i vjernika u Njemačkoj dočekala s oduševljenjem informaciju da vladika Grigorije, po odluci Sinoda SPC prelazi na novu dužnost upravo u njihovu eparhiju.

"To je najbolje rešenje za našu eparhiju. Već su nam se javili vjernici i oduševljeni su jer znaju šta je vladika Grigorije uradio u eparhiji kojom je do sada upravljao .Naravno da ima podršku i nas svešenika. U njemu je zapadnjačka praksa, a istočnjačka duhovnost. Prema mom mišljenju to su osobine koje ga čine idealnim episkopom za ovu eparhiju", rekao je otac Turkić.

On navodi da je još rano govoriti o tome gdje će biti sjedište i da će o tome odluku donijeti vladika Grigorije.

"Do sada je sedište eparhije bilo u Hildeshajmu, a u Frankfurtu je bila kancelarija. Mi ćemo prihvatiti novog episkopa i jedva čekamo da dođe. Nama treba da radimo i da dižemo eparhiju, a upravo to vladika Grigorije najbolje zna. Pokazao je to u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i smatramo da posjeduje osobine koje ga čine idealnim episkopom za ovu eparhiju", nije krio zadovoljstvo odlukom Sabora otac Turkić.

I Njegova svetost patrijarh srpski Irinej smatra da će dosadašnji vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji je na zasjedanju Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ dobio na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke, kao iskusan episkop srediti sve postojeće probleme u Frankfurtu.

Na sjednici ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog Sabora koja je održana prije nekoliko dana, episkop Grigorije ponudio je da na sebe preuzme žrtvu i prihvati se ovog velikog izazova.

Vladika Grigorije će Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke preuzeti od administratora i privremenog upravitelja vladike Andreja.

Izvor: www.topportal.info