latinica  ћирилица
12/05/2018 |  10:28 | Autor: SRNA

Glasanje u parlamentu za predsjednika Katalonije

Poslanici parlamenta Katalonije danas glasaju da li će za novog predsjednika izabrati Kima Toru nakon što je Karles Puđdemon odustao od kandidature.
Parlament Katalonije (foto: Tanjug / AP) -
Parlament Katalonije (foto: Tanjug / AP)

Tora /55/ zastupa nezavisnost Katalonije na isti način kao i Puđdemon.

On je juče izjavio da će njegova Vlada krenuti u "proces gradnje republike" što je, prema ocijeni analitičara, pokazatelj da je secesionistička kriza u Španiji daleko od kraja.

Prema navodima medija, ne očekuje se da će Tora dobiti dovoljnu podršku na današnjem glasanju. Za njegov izbor za predsjednika neophodna je apsolutna većina.

Mediji ističu da će Tora imati novu šansu u drugoj rundi koja će, najvjerovatnije biti održana u ponedjeljak, 14, maja kada će mu biti potrebna prosta većina.

U regionalnom parlamentu trenutno je 70 poslanika za nezavisnost Katalonije, a 65 je protiv.

Međutim, četiri od tih 70 poslanika su iz radikalne partije CUP koja je najavila da će za predsjednika glasati samo za Puđdemona i nikoga drugog.

Ukoliko oni donesu odluku da ostanu uzdržani, Tora će ići u drugi krug.

Katalonija je u političkoj krizi od kako je Španija uvela direktnu vladavinu nad regionom nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 27. oktobra i raspuštanja Puđdemonove Vlade.

Regionalni izbori održani su u decembru kada su pobjedu ponovo odnijeli separatisti, ali za predsjednika nije izabran nijedan od predloženih kandidata.