latinica  ћирилица
12/05/2018 |  11:09 | Autor: SRNA

Raspisali konkurs za profesora "bosanskog jezika"

U Osnovnoj školi "Kozarac", u istoimenom mjestu kod Prijedora, objavljen je konkurs za izbor profesora "bosanskog jezika", za koji u Republičkom pedagoškom zavodu kažu da nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske, jer se prema zakonu taj jezik ne može izučavati.
Kozarac - Foto: RTRS
KozaracFoto: RTRS

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da je očigledno da direktor škole i školski odbor ne poštuju Ustav Srpske niti dopise nadležnog ministarstva.

"Ministarstvo je poslalo dopis svim školama u Srpskoj da jezici u dokumentima moraju biti upisani onako kako piše u Ustavu Srpske, ali se ova škola oglušila o to i radi suprotno", rekao je Damjanović za "Nezavisne novine".

On je objasnio da djeca povratnika imaju sporazumom pravo na nacionalnu grupu predmeta, gdje pripada jezik bošnjačkog naroda, a ne "bosanski jezik".

Direktor škole Mirzet Mujačić tvrdi da se "bosanski jezik" pod tim nazivom u ovoj školi izučava od marta 2002. godine

"Sporazumom /Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika/ Ministarstvo prosvjete i kulture nam je dalo odobrenje da izučavamo i koristimo taj naziv, te se tako i u ovom konkursu traži nastavnik bosanskog jezika", rekao je Mujičić.

On je dodao da na osnovu tog sporazuma rade po nastavnom planu i programu Unsko-sanskog kantona.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Stevica DŽogazović rekao je da nije dao odobrenje na zahtjev direktora Osnovne škole "Kozarac" za saglasnost raspisivanja konkursa za nastavnika "bosanskog jezika".

On je istakao kako je Privremeni sporazum još na snazi, ali da Ustav Republike Srpske prepoznaje naziv jezik bošnjačkog naroda, a ne "bosanski jezik".

Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika entitetski ministri obrazovanja potpisali su u martu 2002. godine. Prema tom sporazumu, u pojedinim osnovnim školama u Srpskoj realizuje se nastava iz "nacionalne grupe predmeta" prema nastavnom planu i programu nekog od kantona iz Federacije BiH.

U Ustavu Srpske eksplicitno je utvrđeno da su službeni jezici Republike Srpske, jezik srpskog, jezik hrvatskog i jezik bošnjačkog naroda.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske naveli su da bi nadležni trebalo da se oglase naredne sedmice.

Konkurs koji je raspisala osnovna škola u Kozarcu zatvoren je 10. maja, a bio je objavljen na internet stranici Zavoda za zapošljavanje Srpske.