latinica  ћирилица
12/05/2018 |  15:37 ⇒ 13/05/2018 | 08:09 | Autor: RTRS

U Bijeljini obilježen Dan Vojske Republike Srpske

Dan Vojske Republike Srpske obilježen i u Bijeljini, gdje je obilježen i Dan semberskih ratnih jedinica i Dan Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. U vojnom Spomen hramu osveštane su ratne zastave semberskih brigada, a ispred spomenika palim borcima Semberije postrojene jedinice.

Vojnici sa zastavama semberskih jedinica defilovali su ulicama Bijeljine, a potom postrojeni ispred spomenika palim borcima Semberije. Brigade iz Semberije bile su dio Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji je brojao 20.000 boraca-život je dalo dvije hiljade. Samo iz Semberije poginulo ih je hiljadu.

"Istočno-bosanski korpus koji je branio prostore Mejvice i Semberije je dao veliki doprinos u odbrani svoje zone, a bio je angažoovan i na svim dijelovima ratišta osim hercegovačkom", rekao je Budimir Gavrić, penzionisani general VRS.

Vijence na spomenik palim borcima Semberije položili su predstavnici BORS-a , komandanti ratnih jedinica i predstavnici vlasti.

"VRS je u četvorogodišnjem ratu, građanskom, vjerskom, ispunila svoju istorijsku ulogu. Sačuvali smo narod, većinu teroritija i presudno uticali na stvaranje naše zemlje", ističe Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

"Danas je postrojeno 18 jedinica, 17 vojske i jedna MUP Srpske. Okupili smo se da obilježimo naš svečani dan i sjetimo se poginulih boraca, koji su najzaslužniji za stvaranje naše otadžbine", naglasio je Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljina.

Obilježavanju Dana Vojske, pridružili su se i mnogobrojni građani, u litiji iz manastira Vasilija Ostroškog.

Služeći parastos, vladika Fotije poručio je da žrtva 30.000 poginulih mladića, koji su život dali za Srpsku, ne smije biti zaboravljena, a da politiku treba voditi da rata više nikad ne bude.