latinica  ћирилица
12/05/2018 |  16:23 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

BiH u najvećem svjetskom obrazovnom istraživanju o procjeni znanja učenika

BiH prvi put učestvuje u PISA istraživanju, najvećem svjetskom obrazovnom istraživanju o procjeni znanja i vještina učenika. Testiranje traje do 25. maja. Kako su naši obrazovni sistemi funkcionalni biće poznato kada budu objavljeni rezultati, u decembru 2019. godine.

Testiranje obuhvata 7.000 petnaestogodišnjaka u cijeloj Bosni i Hercegovini u više od 230 škola odabranih metodom slučajnog uzorka.

Među 72 škole u Republici Srpskoj je gimanzija Filip Višnjić u Bijeljini u kojoj su učenici uradili elektronski PISA test o čitalačkoj pismenosti.

Ispitni zadaci sastoje se od uvodnog teksta zasnivanog na stvarnoj životnoj situaciji ili problemu, potom slijedi niz zadataka višestrukog izbora ili pitanja otvorenog tipa.

Istraživanje se obavlja svake tri godine i pored čitalačke uključuje i procjenu vještina i znanja iz matematičke i pismenosti iz prirodnih nauka.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je saopšilo da je organizovanje PISA testiranja važno s obzirom da na objektivan način pomaže da se preciziraju nedostaci u obrazovnom sistemu i da utvrđuje da li su učenici ovladali znanjima koja im pomažu da se snalaze u svakodnevnom životu.

Cilj je ispitati koliko su učenici nakon završenog obaveznog obrazovanja pripremljeni za dalje školovanje, uključivanje u proces rada i aktivno učešće u društvu.

PISA istraživanje, u saradnji sa nadležnim obrazovnim vlastima i školama, provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, PISA centar za BiH.

BiH učestvuje u PISA 2018. istraživanju, ali nije članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Bosna i Hercegovina je pristupila programu nakon zalaganja EU i novčane podrške za ulaznu kartu.

Kako je saopšteno iz Delegacije Evroske unije u BiH ulazna karta za 2017., 2018. i 2019. iznosi oko 200.000 evra.

Prema prošlogodišniim rezultatima na vrhu svjetske liste su Singapur i Јapan, iz Evrope Estonija, a u našoj regiji najbolje znanje pokazali su učenici iz Slovenije.