latinica  ћирилица
12/05/2018 |  16:26 | Autor: SRNA

"Samoobjašnjavajuća" naslovna strana "Špigl-a"

Na naslovnoj strani novog izdanja njemačkog magazina "Špigl" nalazi se crtež sa srednjim prstom na kojem je lik koji podsjeća na američkog predsjednika Donalda Trampa uz naslov "Zbogom Evropo".
Naslovna strana Špigl magazina -
Naslovna strana Špigl magazina

Unutrašnjost "Špigla" je u skladu sa naslovnom stranom, a naslov uredničkog članka je "Vrijeme je da se Evropa pridruži otporu".

U članku se navodi da je Tramp "uspješan samo u razaranju", ukazujući na njegovu objavu o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i Sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena.

"Samoobjašnjavajuća" naslovna strana "Špigla" objavljena je samo dan nakon što je njemački kancelar Angela Merkel izjavila da Evropa više ne može da računa na SAD i da mora stvari uzeti u svoje ruke.

Američki predsjednik Donald Tramp je 8. maja izjavio da se SAD povlače iz Sveobuhvatnog plana akcije /ЈCPOA/ prema kojem Teheran treba da održi mirnodopski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija. Tramp je zaprijetio ponovnim uvođenjem i pooštravanjem sankcija.

Lideri Britanije, Francuske i Njemačke zatražili su od svih potpisnika ЈCPOA da se pridržavaju obaveza. Iranski predsjednik Hasan Rohani obećao je da će nastaviti da poštuje uslove sporazuma.