latinica  ћирилица
13/05/2018 |  11:42 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Prijedorčani zainteresovani za plasteničku proizvodnju

Sve veći broj Prijedorčana odlučuje se za plasteničku proizvodnju. Grad Prijedor ovaj vid poljoprivredne proizvodnje sufinansira još od 2007. godine, a tokom prošle godine u ove svrhe iz gradske kase izdvojeno je 155.000 KM. Podsticaji za uzgoj povrća, cvijeća, sadnog materijala i jagoda, biće isplaćeni i ove godine.

Od plasteničke proizvodnje može solidno da se živi, tvrdi Neđeljko Petrović, koji se ovim poslom bavi više od deset godina.

Danas, u plastenicima površine 650 kvadratnih metara uzgaja razne vrste povrća i rasadni materijal.

U poslove je uključena cijela njegova porodica, a zapošljava i sezonske radnike. Kako kaže, sve proizvedeno u plastenicima pronađe put do kupaca, a bavljenje ovim poslom svima bi preporučio.

Ipak, sve bi bilo mnogo teže bez podrške gradske uprave, ističe Neđeljko.

"Imamo pomoć za plastenike marku i po po kvadratu. Za otvoreno polje 100 KM. Što se tiče grada, sve pohvale i to je tako već godinama", ističe Petrović.

Prema podacima gradske uprave, na području Prijedora oko 40 korisnika bavi se proizvodnjom u plastenicima površine preko 300 kvadratnih metara, koji su u sistemu podsticaja proizvodnje. Posljednje tri godine grad Prijedor nezaposlenim kategorijama stanovništva pomaže i sufinansiranjem nabavke plastenika od 100 kvadratnih metara.

"Prošle godine smo uspjeli da nađemo i donatora, pa smo na području grada postavili 40 plastenika, pretprošle 20 i ove godine imamo u planu da postavimo 20 plastenika", kaže Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede grada Prijedor.

Osim pomoći u nabavci novih plastenika do 100 kvadratnih metara, grad Prijedor će i ove godine sufinansirati proizvodnju povrća, cvijeća, sadnog materijala i jagoda u plastenicima minimalne površine 300 kvadratnih metara.