latinica  ћирилица
13/05/2018 |  14:54 | Autor: SRNA

U ponedjeljak nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH u ponedjeljak će preovladavati nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom, a postojaće i uslovi za lokalne nepogode.
Oblačno - Foto: ilustracija
OblačnoFoto: ilustracija

Ujutru će biti umjereno oblačno vrijeme sa sunčanim periodima, jedino će na krajnjem sjeveru povremeno padati kiša, navode iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom prijepodneva i sredinom dana na zapadu se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, kojih će u drugom dijelu dana biti u većini krajeva. Pljusovi će biti izraženiji ponegdje na sjeveru, gdje je moguć i grad.

Duvaće slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, na sjeveru zapadni.

Minimalna temperatura vazduha od 11 do 16, a najviša dnevna od 20 do 26 stepeni Celzijusovih. U višim predjelima će biti svježije.

Prijedor je sa 28 stepeni Celzijusovih danas bio najtopliji grad u 14.00 časova, dok je na Bjelašnici, gdje je izmjereno devet stepeni, bilo najsvježije.

U Banjaluci, Doboju, Brčkom, Novom Gradu, Mostaru i Tuzli u 14.00 časova izmjereno je 26 stepeni, u Kotor Varošu 25, u Bijeljini, Višegradu, Krupi na Uni, Sarajevu, Grudama i Sanskom Mostu 24, u Trebinju, Srebrenici, Rudom, Bihaću i Bugojnu 23, u Istočnom Sarajevu 22, u Foči i Kneževu 21, na Sokocu, na Mrakovici, u Bileći, na Manjači, u Nevenjisu, Livnu i na Ivan Sedlu 20 stepeni.

U Ribniku je bilo 19 stepeni, u Kalinoviku 18, u Gacku 17, a na Han Pijesku i u Mrkonjić Gradu 15 stepeni Celzijusovih.

Nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima biće i narednih dana. U utorak, 15. maja, na jugu i jugozapadu preovladavaće oblačno vrijeme sa kišom, dok će u ostalim predjelima biti pretežno suvo sa sunčanim periodima. Јača kiša se u toku dana očekuje na jugu, a nestabilne vremenske prilike proširiće se i na ostale krajeve. Slaba kiša padaće i tokom noći. Najviša dnevna temperatura vazduha od 17 na jugozapadu do 23 stepena na istoku.

Svježe vrijeme sa kišom biće i u srijedu, 16. maja. Više padavina biće na jugu i jugozapadu, dok će u ostalim predjelima padavine biti slabije. Tokom noći kiša će prestati u većini predjela. Najviša dnevna temperatura vazduha od 16 do 22 stepena.

Hladnije, ali suvo očekuje se i u četvrtak, 17. maja, ujutro. Prijepodne i sredinom dana biće malo toplije i sunčanije, ali od podneva ponovo nestabilno sa prolaznom kišom i pljuskove sa grmljavinom, koji će se premiještati od zapada ka istoku. Najviša dnevna temperatura vazduha od 19 do 25 stepeni Celzijusovih.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u većini krajeva danas poslije podne je razvoj oblačnosti uslovio kišu, pljuskove i grmljavinu.