latinica  ћирилица
13/05/2018 |  16:10 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Francuska ponovo na udaru radikalnih islamista

Francuska se ponovo našla na udaru radikalnih islamista. Najmanje jedna osoba je ubijena, a četvoro povrijeđeno u sinoćnjem napadu nožem u centru Pariza. Napadača je likvidirao policajac koji je bio u patroli. Francuski mediji javljaju da je riječ o mladiću Hamzatu Azimovu, rođenom u Čečeniji, kao i da je imao francusko državljanstvo. Roditelje napadača privela je policija radi istrage. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Mladić porijeklom iz Čečenije, nožem je napadao prolaznike na ulici, uzvikujući "Alah uekber".

Brojni prolaznici, ubrzo su shvatili šta se dešava.

"Nastala je panika, svi su počeli galamiti i bježati. Јednoj ženi koja je napadnuta, je pomogao prijatelj da pobjegne. Napadač je nastavio hodati po ulici noseći krvav nož", kaže DŽonatan, jedan od svjedoka napada.

"Vidjeli smo momka koji leži na ulici. Imao je krv na majici. Mislila sam da ga je auto udarilo, ali sam poslije shvatila da je izboden. Nastao je nered, ljudi su pozvali policiju", prepričava drugi svjedok nemilog događaja, Karolina Melo.

Brzom reakcijom policije, spriječena je veća tragedija. Francuski mediji navode da se napadač nalazio u bazi podataka francuske policije kao osoba osumnjičena za povezanost sa radikalizmom.

"Napadača su savladali i ubili pripadnici pariške policije, koji su na vrijeme intervenisali. Napadač je prilikom napada uzvikivao je Alah uekber", rekao je Fransoa Molin, francusku tužilac.

Zbog načina napada, istragu o cijelom slučaju preuzela je antiteroristička jedinica francuske policije, kako bi saznali da li je napadač imao pomagače i instruktore. Četiri osobe nakon napada, nalaze se u bolnici u Parizu.

"Vidio sam u bolnici djevojku koja je najteže povrijeđena. Bolje joj je, operisana je i spasena je. Dvoje njenih prijatelja takođe je izvan životne opasnosti", ističe Žerar Kolom, ministar unutrašnjih poslova Francuske.

Francuska je u visokom stepenu uzbune poslije više terorističkih napada-u protekle tri godine džihadisti inspirisani Islamskom državom ubili su 230 ljudi.

Ovo je prvi put da je teroristički napad u Francuskoj izveo napadač čečenskog porijekla.