latinica  ћирилица
14/05/2018 |  07:54 ⇒ 11:34 | Autor: TANЈUG

SB UN o Kosmetu: Mnogo kritika na račun Prištine

U Njuorku će danas biti održana redovna, tromjesečna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu i Metohiji, na kojoj će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com) -
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com)

Na sjednici će biti razmatran Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a za period od 17. januara do 15. aprila.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izvještaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, iznijeće ocjenu Srbije o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i djelovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Gutereš u tromjesečnom izvještaju o Kosovu navodi da je zabrinut zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

- Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak... Apelujem na obje strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi - naveo je Gutereš.

U izvještaju se navodi i da su se u posljednja tri mjeseca na Kosovo vratile samo tri osobe.

"Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno poslije hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obje strane da izbjegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava", navodi se u izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Gutereš je upozorio i da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića, u kojoj je nekoliko osoba povrijeđeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom događaju, navodeći da su potrebne "korektivne mjere" vezane za kršenje ljudskih prava.

Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa sjevera Kosova - Olivera Ivanovića, navodeći da "međusobne sumnje i osjećaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji povjerenja među zajednicama na Kosovu".

Gutereš je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnog Gorom, upozoravajući na opstrukcije pojedinih poslanika.

Prvi čovek UN je naveo i da su se u tri mjeseca, na koja se odnosi njegov novi izvještaj, na Kosovo vratile svega tri osobe iz redova nealbanaca.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na aktivnosti Euleksa, navodi se da su istražitelji Specijalnog suda za zločine, koje su tokom sukoba počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, nastavili istragu o navodima vezanim za "nehuman odnos i nelegalnu trgovinu ljudskim organima".

U izvještaju, međutim, nema novih detalja o toku istrage ili o početku suđenja pred Specijalnim sudom.

Prethodnih nekoliko sjednica SB UN o Kosovu proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održavanja ovih sjednica, pri čemu se Britanija, SAD i Francuska zalažu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišnje, prorede na dvije.