latinica  ћирилица
14/05/2018 |  09:08 ⇒ 09:11 | Autor: Agencije

Otvaranje Ambasade SAD u Јerusalimu

Izrael priprema niz svečanosti povodom današnjeg otvaranja američke ambasade u Јerusalimu.
Јerusalim (Foto: Wikipedia/Wayne McLean (Jgritz)) -
Јerusalim (Foto: Wikipedia/Wayne McLean (Jgritz))

Na prijemu, američku delegaciju predvodiće kćerka predsjednika Donalda Trampa, Ivanka. Američki predsjednik, u decembru prošle godine, priznao je Јerusalim prestonicom Izraela i najavio premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

Premještanje Ambasade SAD u Јerusalim je "neophodan uslov" za trajan mirovni sporazum Izraela i Palestinaca, rekao je američki mirovni pregovarač za Bliski istok DŽejson Grinblat.

"Preseljenje naše Ambasade odavno kasni i to nije odstupanje od naše snažne privrženosti postizanju trajnog mirovnog sporazuma", napisao je Grinblat na "Tviteru".

Izrael je zauzeo istočni dio Јerusalima u ratu 1967. godine, a potom ga pripojio svojoj teritoriji, što međunarodna zajednica nije nikada priznala.

Palestinci žele da Јerusalim bude glavni grad njihove buduće države i preseljenje Ambasade SAD vide kao potez koji narušava poziciju Amerike kao nepristrasnog mirovnog posrednika.

Saeb Erekat, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, oštro je kritikovao odluku predsjednika SAD Donalda Trampa o otvaranju Ambasade u Јerusalimu i rekao da je američka administracija "zasnovana na lažima".

Erekat je rekao radiju Glas Palestine da je Tramp prekršio obećanje da će se uzdržati od premještanja Ambasade da bi dao šansu miru. Erkat je dodao da Vašington "više nije partner".

Glavni sekretar japanskog kabineta Јošihide Suga rekao je danas da "Јapan brine da bi ovaj potez mogao da oteža mirovni proces za Bliski istok ili da dovede do eskalacije tenzija".