latinica  ћирилица
14/05/2018 |  10:59 ⇒ 12:54 | Autor: RTRS

Popunjen kapacitet vrtića "Radost" u Šamcu

Smještajni kapacitet predškolske ustanove "Radost" u Šamcu je prvi put u posljednjih 20 godina popunjen.

Na mjesto u vrtiću čeka 30 mališana. Kapacitet vrtića je 84 djece, a sada ih boravi 90, što je trenutno dozvoljeni maksimum.

U porodici Gajanović četvoro djece, a zaposleni mama i tata koriste "baka servis" za čuvanje dvoipogodišnjih blizanaca, budući da u vrtiću mjesta-nema.

- Јa radim u školi, imam punu normu, a muž je skoro počeo da radi pa smo planirali djecu upisati u vrtić. Međutim, problem je što nema mjesta u vrtiću, tako da su trenutno na čekanju. Dva starija sina idu u školu, a blizanci bi trebali ići u vrtić, priča, kaže Branka Gajanović iz Šamca.

Liste čekanja za upis u vrtić do sada nisu bile uobičajena pojava u Šamcu. Najtraženije je mjesto u jasličkoj grupi. Razlog za to su niske cijene boravka djece u vrtiću.

- Smatram da cijena od 120 maraka, koja inače nije mijenjana već 10 godina, u odnosu na ekonomsku cijenu koja iznosi 310 maraka je povoljna za roditelje i mislim da je to jedan od uzroka što imamo tako veliku zainteresovanost, ističe Mirjana Dujković, direktorka ЈPU "Radost" Šamac.

Iz vrtića su od opštine Šamac koja je osnivač ustanove, zatražili odobrenje za upis 20 odsto više djece, što je, kažu, u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske.