latinica  ћирилица
14/05/2018 |  12:05 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

U Bijeljini sutra godišnjica stradanja u Tuzlanskoj koloni

Godišnjica stradanja pripadnika ЈNA u Tuzli biće obilježena sutra na gradskom groblju Pučile u Bijeljini gdje su sahranjeni posmrtni ostaci 29 vojnika stradalih u Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine.

Muslimanske snage napale su iz zasjede kolonu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna".

U koloni je bilo 200 motornih vozila i oko 600 starješina i vojnika.

U napadu je ubijeno 59 vojnika, a 44 je ranjeno.

Dvadeset šest godina je prošlo a porodice žrtava i učesnici Tuzlanske kolone i dalje traže pravdu.

- Oni su jednostavno postavili zasjedu i vojnike koji ne mogu biti vojni cilj, ako nisu u vojnoj formaciji, nego su mirno sjedili pod ceradama klamiona. Otvorili su na njih vatru, mučki su ih ubijali. Ubili su toga dana 59 identifikovanih vojnika, a sigurno je bilo i više. I kao što znate, do današnjeg dana niko za to nije odgovarao. Nama ostaje da ih ne zaboravimo i da tražimo istinu sve dok budemo postojali, kaže Miodrag Stevanović, predsjednik Skupštine BO Bijeljina.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je da porodice stradalih najviše boli nepravda budući da počinioci tog zločina do danas nisu kažnjeni.

"Bilo je procesuiranja za ovaj zločin. Za zločine u `Tuzlanskoj koloni` je Ilija Јurišić u prvostepenom postupku u Beogradu bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je kasnije oslobođen", podsjetio je Savanović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da vlasti Tuzle opstruišu zahtjeve iz Republike Srpske da sjećanje na ovaj događaj bude obilježavano u Tuzli, na mjestu stradanja pripadnika ЈNA.

"Na naše zahtjeve, kao što je slučaj i sa `Dobrovoljačkom`, da bude postavljena spomen-ploča gdje bismo mogli da obilježavamo stradanja - vlasti Tuzle ćute", napominje Savanović.

On je podsjetio da se, uprkos svim dogovorima tadašnjeg Predsjedništva SFRЈ, civilnih vlasti Tuzle i komande 92. motorizovane brigade ЈNA u Tuzli o mirnom povlačenju ЈNA, dogodio kukavički napad TO i Zelenih beretki na kolonu ЈNA u kojem je ubijeno 59, a ranjena 44 pripadnika ЈNA.

"To što se dešavalo bilo je nezamislivo za sve stanovnike bivše Јugoslavije. Kroz to se pokazala nit lažnog patriotizma i nacionalizma koja je 70 godina živjela u zajedničkoj državi", istakao je Savanović.

Prema njegovim riječima, nakon 70 godina na površinu je isplivala demagogija o zajedničkoj državi, ali ta demagogija ne daje pravo nikome da zagovara u narednom periodu neki projekat koji nije uspio u bivšoj Јugoslaviji.