X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Hotel Vavilon
14/05/2018 |  16:14 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

U Stanarima promovisana Krnjinska jagoda

Domaća svježa Krnjinska jagoda prvi put promovisana je kao proizvod udruženih poljoprivrednika iz Stanara. Rezultat je to desetomjesečnog pilot projekta koji će biti proširen i na dobojsku opštinu.

Јagode u Stanarima rodile su bogato. Vrijedni poljoprivrednici za promociju i degustaciju domaćeg proizvoda ubrali su prvu tonu. Očekuju više od 20. Miladinko Kovačević na svom imanju zasadio je oko 11.400 sadnica.

"Kako smo krenuli, dobro je ispalo. Krenuli smo kao amateri, ali čini mi se da smo izašli kao profesionalci", ističe Kovačević.

Neiskusni u ovom poslu, učili su, kažu, usput. U pilot projekat uključilo se šest domaćinstava. Na deset dunuma zasadili su oko 44.000 frigo sadnica jagode, a potom ih zaštitili plastenicima ili niskim tunelima. Pripremljene za tržište jagode su u pakovanjima i sa daklaracijom, pa se tačno zna na čijem su gazdinstvu uzgojene. Prvi put naći će se i u nekim trgovačkim lancima.

"Krnjinska jagoda je rađena po svim normativima organske proizvodnje, s tim samo što ne možemo to dokazati na papiru jer nemamo certifikata, ali smo ušli u proces sertifikaciju i nadam se do iduće godine da ćemo i to završiti", kaže Mihajlo Gavrić iz Udruženja poljoprivrednika "Poljoprivrednik" iz Stanara.

Da proizvodnja jagoda na Krnjinu ima perspektivu pokazuju i kupci koji prednost daju domaćim proizvođačima.

"U prodavnici jagode dođu iz daleka, ne znamo ni čime je prskano i dok doneseš kući, ono nije u redu. Ove domaće znam da sam kupila ovdje od od naših proizvođača, a tamo ne znam ni čije su", kaže jedan kupac.

Cijeli pilot projekat podržala je i opština Stanari. Nabavila je kompletan sadni materijal. To je tek početak, kažu poljoprivrednici iz Stanara. Plan je proširenje proizvodnih kapaciteta, ali i povezivanje sa proizvođačima dobojske opštine. Razmišljaju i o nabavci hladnjače, a ne bježe ni od prerade, pa su pojedini opremu već nabavili.