latinica  ћирилица
15/05/2018 |  09:09 ⇒ 09:13 | Autor: RTRS

EK: Hrvati sve više mrze, glavne mete su Srbi, Romi...

U hrvatskoj javnosti eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, upozorava Evropska komisija u najnovijem izvještaju protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope.
Grafit u Rajevom selu - Foto: SRNA
Grafit u Rajevom seluFoto: SRNA

Izvještaj koji analizira zakonski okvir, rasistički i homo/transfobni govor mržnje, nasilje i politike integracije, upozorava na jačanje nacionalizma, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja bivšeg fašističkog ustaškog režima.

"U regionalnim medijima i na internetu, uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbjeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. Događaju se i fizički napadi na te grupe i na njihovu imovinu", navedeno je u  izvještaju.

Upućene su kritike zbog neadekvatnog odgovora hrvatskih vlasti na takvo jačanje netolerancije jer je često ne smatraju kaznenim djelom, a u većini slučajeva govor mržnje i nasilje motivisano mržnjom tretira se kao prekršaj.

"Odgovori hrvatskih vlasti na te incidente ne mogu se smatrati u potpunosti primjerenima. Vlasti rijetko upućuju bilo kakve poruke protiv govora mržnje", navodi se u izvještaju.

Napominje se da su Romi i dalje suočeni s visokim stepenom društvene isključenosti, te da imaju alarmantno nisku stopu zaposlenosti.

Ističe se da bi hrvatski političari i visoki zvaničnici, kao i političke stranke trebalo da osuđuju govor mržnje i promovšu toleranciju.