latinica  ћирилица
15/05/2018 |  10:05 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Tegeltija: Rebalans budžeta - rast prihoda rezultat reformi Vlade Željke Cvijanović

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas da se Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu po hitnom postupku obezbjeđuje izvršenje rebalansa budžeta.

21.31 - "Ukoliko su drugim zakonima propisani novčani izdaci iz budžeta koji se razlikuju od planiranih iznosa utvrđenih ovim zakonom ili odlukama o usvajanju ili rebalansu budžeta Republike Srpske za ovu godinu, primjenjuju se odredbe i planirani iznosi utvrđeni ovim zakonom", rekao je Tegeltija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, obrazlažući zakonsko rješenje.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu po hitnom postupku.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Prijedloga odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu.

Biće razmatrana i informacija o sprovedenoj proceduri javne nabavke putem konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

19.23 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je uvjeren da reforme u Srpskoj daju rezultate.

"Ovo niko nije zaradio drugi nego ljudi u Republici Srpskoj. Zahvalan sam svim poslodavcima koji su zaposlili ljude, povećali im plate, platili poreze i doprinose, jer to je rezultat reformi u Republici Srpskoj", istakao je Tegeltija u završnoj riječi o Prijedlogu rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu.

Tegeltija je rekao da će se te reforme za poslovnu zajednicu nastaviti.

On je naveo da rebalans budžeta Republike Srpske danas izgleda daleko bolje nego u nekom ranijem periodu.

18.55 - Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković u ime klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP i SDS-K predložio je amandman na Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu kojim je predviđeno da se obezbijedi 50.000 KM s ciljem stvaranja što boljih uslova za funkcionisanje Roditeljske kuće u Banjaluci.

Višković je u ime ovih klubova predložio i amandman kojim bi 100.000 KM bilo obezbijeđeno za unapređenje položaja najtežih kategorija civilnih lica sa invaliditetom.

Poslanik SDS-a Davor Šešić u ime kluba poslanika SDS-SRS Republike Srpske predložio je amandmane na Prijedlog rebalansa budžeta, kojima se traži povećanje subvencija za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela, te da se u budžetu Srpske obezbijede sredstva za nabavku kamera i radara za potrebe policije Republike Srpske u iznosu od 12,5 miliona KM i da se odustane od nabavke ove opreme putem javno-privatnog partnerstva.

17.10 - Sjednica Parlamenta Srpske je nastavljena.

14.30 - Na zahtjev kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske data je polučasovna pauza.

Nakon završetka polučasovne pauze, nastupiće i redovna pauza zbog čega je nastavak sjednice zakazan za 17 časova.

13.41 - Poslanik SNSD-a Marko Vidaković ocijenio je da rebalans budžeta Srpske nije preuranjeno upućen u skupštinsku proceduru i da su politike Vlade dale rezultat što je vidljivo i iz izvornih prihoda.

"Ispravna je odluka Vlade Srpske i Ministarstva finansija da rebalans budžeta bude upućen u proceduru. Možemo biti zadovoljni što je budžet povećan za 74 miliona KM izvornih prihoda, koji su osnov za donošenje rebalansa", rekao je Vidaković.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milan Švraka tvrdi da je standard građana u Srpskoj u stalnom opadanju, te da je najniža plata u Srpskoj 400 KM, što je najmanje u regionu i Evropi.

Prema njegovom mišljenju, predloženi rebalans budžeta je predizborni marketing.

13.25 - Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković ocijenio je da je dobro za Srpsku, kao i za vladajuću većinu i opoziciju što će budžet rebalansom biti uvećan za 87 miliona KM za šta je zaslužna privreda.

"Najveća zasluga za rebalans budžeta jeste u privredi. Privrednici su stvorili višak novca koji danas raspoređujemo", rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o Prijedlogu rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak tvrdi da većina poslanika vladajuće većine provocira i ne želi da priča o rebalansu budžeta.

"Izbjegavate da kažete da je plata 2007. godine potrošačku koru pokrivala sa 57 odsto, a sada sa 44 odsto, što dovoljno govori o svemu. Ne želim da se poredimo sa Federacijom BiH, ali je činjenica da su bolji od nas", kaže Glamočak.

13.22 - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić smatra da je za Srpsku i njene građane dobro donošenje rebalansa budžeta koji će biti uvećan.

"Implementacija budžeta Republike Srpske u 2017. godini ukazuje da je budžet stabilan i da su se iz ostvarenih budžetskih sredstava redovno servisirali izdaci", istakla je Stojičićeva.

12.49 - Poslanik SNSD-a Vanja Bajić rekao je da će sredstva od rebalansa ovogodišnjeg budžeta Republike Srpske od 87 miliona KM biti isključivo usmjerena za razvoj poljoprivrede i kapitalne investicije, ističući da to "najviše i boli opoziciju".

Bajić je optužio opoziciju u Republici Srpskoj da njeni ministri na nivou BiH svakodnevno kriminalizuju Srpsku u Evropi i svijetu, uprkos činjenici da je mjerama Vlade stabilizovan budžet Srpske.

12.39 - Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je opredjeljenje Vlade stabilno funkcionisanje budžeta, oporavak privrede i njegovanje socijalnog dijaloga.

Replicirajući poslaniku SDS-a Miladinu Staniću tokom skupštinske rasprave o prijedlogu rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, Cvijanovićeva je navela da je u rebalansu sve suprotno onom što su Stanić i SDS godinama govorili narodu.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

12.30 - Poslanik SDS-a Miladin Stanić smatra da predloženi rebalans budžeta nije ništa drugo nego "krpljenje budžeta".

Stanić je optužio vlasti Republike Srpske da su "ekonomski i institucionalno oslabile Srpsku", pitajući "zašto je postalo legalno neplaćanje poreza?".

12.18 - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić smatra da treba pohvaliti reforme koje je sprovela Vlada Srpske, jer su rezultati vidljivi i iz povećanja budžeta za ovu godinu.

12.15 - Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je budžet realno povećan za 2,6 odsto.

"Na bazi kojih parametara je predviđeno da će prosječna godišnja stopa inflacije biti 1,3 odsto. Mislim da ovo nije dobro projektovano jer su uvedene akcize na gorivo", dodao je Đorđić.

12.10 - Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović tvrdi da je rebalans budžeta rezultat rasta tražnje najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srpske iz EU, a ne domaćih prilika.

"Postavlja se ključno pitanje ako je ovako, zašto nema značjnijeg rasta stranog investiranja", upitao je Borenović, koji tvrdi da Vlada Srpske ima neisplaćene obaveze prema dobavljačima.

12.06 - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović ocijenio je da je dobro što će dodatnih tri odsto budžetskih sredstava biti utrošeno za kapitalna ulaganja i da će investiranja biti vidljiva u svakom dijelu Srpske.

On vjeruje da nije problem što je naviše rebalansiran budžet i obezbijeđeno nesmetano funkcionisanje institucija koje se finansiraju iz budžeta.

11.37 - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da razlog za rebalans budžeta za ovu godinu nije političke ili neke druge prirode, već rast izvornih prihoda u budžetu Srpske za ovu godinu.

Obrazlažući Prijedlog rebalansa budžeta po hitnom postupku, Tegeltija je naveo da je Vlada Srpske upoznala socijalne partnere sa planovima rebalansa, iako nisu vođeni zvanični pregovori. On je dodao da je o rebalansu budžeta razgovarano i sa MMF-om, čija je Misija trenutno u BiH.

Ministar finanasija je naglasio da je rebalans budžeta rezultat reformi koje je Vlada premijerke Željke Cvijanović, zajedno sa parlamentom provodila prethodne tri godine, kao i da su te reforme dale svoje rezultate i da su one danas jasno vidljive u budžetu Srpske.

Zoran Tegeltija (Foto: RTRS)

10.37 - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova predviđeno da rok za zaključivanje ugovora o otkupu stanova bude pomjeren sa 30. juna ove na 30. jun 2020. godine.

"Imajući u vidu da rok za zaključenje ugovora o otkupu stanova ističe 30. juna ove godine, a prema procjenama Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske postoji više od 1.000 stanova koji tek treba da budu predmet otkupa i iz objektivnih razloga neće moći biti sprovedena procedura njihovog otkupa do predviđenog roka", rekla je Golićeva. obrazlažući zakonsko rješenje.

10.34 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske po hitnom postupku, radi usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik kojima su te lokalne zajednice stekle status grada.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je razlog za donošenje ovog zakona i usklađivanje sa Zakonom o osnivanju opštine Stanari, izdvajanjem 13 naseljenih mjesta koja su činila područje grada Doboja.

Ona je podsjetila da je Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske propisano koje su opštine u Republici Srpskoj, dok su gradovi u Srpskoj Banjaluka, Bijeljina, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, Prijedor i Trebinje.

10.18 - O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici bi trebalo da se izjasne u četvrtak, 17. maja.

Na početku sjednice zakletvu je položio novoimenovani ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić.

Alen Šeranić (Foto: RTRS)

..................................................................................................................................................................

Dok vlast tvrdi da je rebalans dobra stvar, jer će značajan dio novca biti usmjeren u kapitalna ulaganja, opozicija poručuje da on ne pokazuje kako će novac tačno biti utrošen.

Po hitnom postupku razmatra se i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2018. godinu, izmjena Izbornog zakona Republike Srpske, te izmjena Zakona o privatizaciji državnih stanova.

Na dnevnom redu su i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2018. godinu, te informacija o sprovedenoj proceduri javne nabavke putem konkursa za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina.

Prenos skupštinskog zasjedanja možete pratiti i na RTRS plus.