latinica  ћирилица
15/05/2018 |  10:43 ⇒ 10:43 | Autor: SRNA

Crna Gora: U prodavnicama opasni i otrovni artikli

Na tržištu Crne Gore pronađeno je 12 vrsta dječijih prenosnih lampi za koje postoji opasnost da mogu dovesti do električnog udara i izazvati opekotine, te kreveti i garderoba koji mogu biti opasni po zdravlje ljudi, a najopasniji su kupaći kostimi za djevojčice koji mogu da izazovu gušenje djece, pišu crnogorski mediji.
Igračke - ilustracija - Foto: RTRS
Igračke - ilustracijaFoto: RTRS

Opasne lampe proizvedene su u Kini i Italiji, a proizvođači nisu poznati. Sve lampe za motive imaju popularne junake iz crtanih filmova.

Јedan od proizvoda koji ne ispunjava zahtjeve bezbjednosti je i prenosna dječija svjetiljka "Tviti" čiji proizvođač nije poznat, a zemlja porijekla je Kina, objavljeno je na sajtu potrosaci.me, prenosi portal Cdm.

Kao kategorija rizika naveden je električni udar, a iz istog razloga sa tržišta je povučena i prenosna dječija svjetiljka plavi medo koja je proizvedena u Kini.

Električni udar može da izazove i dječija lampa "Maša" čije je postolje u obliku lika iz istoimenog crtanog filma, dok je abažur od kartona sa slikom Maše. Sa tržišta je povučena i lampa auto, nepoznatog proizvođača iz Kina.

Crnogorski mediji prenose da su inspektori naložili povlačenje sa tržišta i dječje lampe slon, nepoznatog proizvođača iz Italije, a kao kategorije rizika navedeni su mogućnost izazivanja opekotina i električni udar.

Pronađena je i dječja lampa od keramike nepoznatog proizvođača sa motivima bubamare, snupija, Miki Mausa i Olive koja može izazvati opekotine i električni udar.

Sa tržišta je povučena i dječija lampa "Sunđer Bob" proizvedena u Italiji, kao i svjetiljka "plava kuca" iz Kine.

Krajem aprila na tržištu su pronađeni kreveti i garderoba koji mogu biti opasni po zdravlje ljudi. Sa tržišta je povučen krevet na sprat "Tvins" proizvođača iz Ukrajine.

Proizvod je, kako piše, izrađen od univera sa specifičnim otvorom na gornjem krevetu i stepenicama sa strane koje imaju funkciju fioka, dok se ispod kreveta nalazi plakar. Proizvod ima pristup sa strane i specifičnu ogradu, koja ima otvor mnogo veći od dozvoljenog.

Povučen je i spratni krevet proizvođača "Helga Tetovo" iz Makedonije zbog nedostatka sigurnosne ograde na zadnjem leđnom dijelu gornjeg kreveta.

Zabranjena je prodaja kreveta na sprat koje su proizveli "Drvoprodukt Kocić" Srbija i "Matijević" Srbija.

Inspekcija je zabranila prodaju kupaćih kostima za djevojčice robne marke "Lajk Tina". Riječ je o dvodjelnom kostimu proizvedenom u Kini. Kao kategorije rizika navedeni su mogućnost gušenja i davljenja.