X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
1411
15/05/2018 |  12:50 ⇒ 16/05/2018 | 08:27 | Izvor: SRNA

Cvijanović: Opredjeljenje za stabilno funkcionisanje budžeta

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je opredjeljenje Vlade stabilno funkcionisanje budžeta, oporavak privrede i njegovanje socijalnog dijaloga.

Replicirajući poslaniku SDS-a Miladinu Staniću tokom skupštinske rasprave o prijedlogu rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu, Cvijanovićeva je rekla da je u rebalansu sve suprotno onom što su Stanić i SDS godinama govorili narodu.

"Stanić je jako nervozan zbog toga što danas raspravljamo o rebalansu budžeta Srpske i što su stvari uglavnom suprotne onome što ste godinama tvrdili ovdje narodu i objašnjavali", navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Stanić u svom izlaganju nije rekao ništa, kao i politika koju predstavlja, osim što ljude prozivaju lopovima i korumpiranim.

"Vi ste godinama pričali da je Republika Srpska prezadužena, da nam prijeti finansijski kolaps i da ništa ne možemo da izvršavamo od svojih obaveza. Na kraju ste vidjeli da smo stigli do 40 odsto zaduženosti BDP-a i da namjeravamo da se zadržimo na toj granici, što je mnogo manje u odnosu na vrijeme kada je SDS bio vlast i kada je taj udio iznosio 54,6 odsto", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je SDS godinama govorio da neće biti plata i penzija u Republici Srpskoj, te naglasila da je opredjeljenje Vlade da će plate rasti, a još će rasti i penzije, koje su u ranijem periodu povećavane do 17,5 odsto.

"Pričali ste da nema prihoda i da niko ništa ne uplaćuje, da mi legalizujemo neplaćanje poreza i doprinosa, ali vas svi pokazatelji u ovom rebalansu demantuju, i statistika to najbolje pokazuje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ne može da se načudi Stanićevoj neozbiljnosti u vezi sa ovako važnim pitanjem, jer pristupa tako kao da "sve zna, a drugi ništa".

Cvijanovićeva je navela da je agrarni budžet Republike Srpske sa 60 miliona KM povećan na 71 milion KM, dodajući da dok je SDS bio na vlasti nije isplaćivao ništa, niti je imao evidencije, već su pisali pojedinačna rješenja.

Kada je riječ o Stanićevoj primjedbi da u rebalansu budžeta nema stavke o nabavci radara, Cvijanovićeva je navela da u budžetu Srpske nema nijednog pojedinačnog projekta, kao i da će projekti biti realizovani iz kapitalnih investicija, o čemu odluku donosi Vlada Srpske.

Ona je napomenula da je Republika Srpska 2016. i 2017. godinu završila sa dobrim i rekordnim pokazateljima, a u prošloj godini imala najveći rast u regionu, te rekordnu pokrivenost uvoza izvozom od 71 odsto.

Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska bilježi dobre pokazatelje i na početku ove godine, te podsjetila da je rekordan broj zaposlenih registrovan prošle godine, od kako se bilježi zaposlenost u Republici Srpskoj, i taj trend se nastavlja.

"Taj rast je u vezi sa činjenicom da je povećan broj radnika u realnom sektoru, a ne u administraciji", istakla je premijer Republike Srpske.

Ona tvrdi da nije tačno da opozicija nikada nije zagovarala smanjenje penzija i plata u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je navela da je SDS kada je bio na vlasti penzije isplaćivao po sramnom koeficijentu 0,97 odsto, pri čemu su penzije bile neuporedivo manje nego sada.